Sīrijas armija sākusi ofensīvu pret Alepo

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas armija sestdien sākusi paredzēto ofensīvu Alepo pilsētā, raidot pēdējo dienu laikā savilktos papildspēkus pret Salahedinas rajonu, kur koncentrēti lielākie nemiernieku spēki, paziņojusi Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību organizācija «Syrian Observatory for Human Rights». Tā vēsta, ka kopš uzbrukuma sākuma jau krituši vismaz desmit valdības karavīri un trīs nemiernieki, bet domājams, ka kritušo skaits jau ir lielāks.

Starptautiskā sabiedrība paudusi nopietnu satraukumu par civiliedzīvotāju likteni šai pilsētā.

Kā no Alepo ziņo raidsabiedrības BBC un ziņu aģentūras AFP korespondenti, cilvēki automašīnās ar ģimenēm cenšas atstāt pilsētu, baidoties no asinspirts. Sievietes un bērni jau kopš piektdienas tiek evakuēti uz citiem Alepo rajoniem, bet ārkārtējās palīdzības dienesti saņem aizvien vairāk izsaukumu.

Pilsētā pārtraukta ūdens un elektroenerģijas padeve, trūkst pārtikas, gandrīz neiespējami atrast maizi.

Kājnieku vienības ar tanku un helikopteru atbalstu no četriem rītā uzbrūk pilsētas dienvidrietumu rajoniem, kur nemiernieki savilkuši savus spēkus kopš 20.jūnija, kad viņi pārņēma savā kontrolē lielāko daļu Alepo. Salahedina un citi nemiernieku atbalsta punkti tiek apšaudīti ar smago artilēriju. Deg vairākas ēkas. Zemu pār pilsētu lidinās valdības spēku lidmašīnas un helikopteri.

Kā stāstījis kāds aktīvists, tūkstošiem iedzīvotāju meklē, kur paslēpties no apšaudēm, daudzi patvērušies māju pagrabos, skolās vai pilsētas parku drošākajās vietās.

«Šie cilvēki nespēj izkļūt no pilsētas, un Sīrijā viņiem vairs nav drošas vietas, kur rast patvērumu,» viņš piebildis.

Starptautiskā Sarkanā Pusmēness organizācija piektdien nemierīgās situācijas dēļ apturēja darbību Alepo, savukārt nemiernieki, gatavojoties armijas uzbrukumam, izveidojuši gan munīcijas, gan medikamentu krājumus.

Kā norādījis «Syrian Observatory for Human Rights» pārstāvis Rami Abdels Rahmans, uzbrukumā Salahedinai raidīti aptuveni simts tanki. Valdības armijai ir milzīgs pārspēks pret nemierniekiem, kas bruņojušies ar vieglajiem ieročiem un reaktīvajām granātām.

Pēc viņa teiktā, nemiernieki iznīcinājuši vairākus bruņutransportierus.

Nemiernieku spēkiem izdevies atvairīt uzbrukumu Hamdanijes rajonam, kur bāzējies AFP korespondents. Tur tiešām redzami vairāki nemiernieku sašauti valdības spēku tanki un bruņutransportieri.

Alepo ir otra nozīmīgākā Sīrijas pilsēta un tās finanšu centrs. Gan nemierniekiem, gan valdības spēkiem tā ir stratēģiski svarīga. Tieši tāpēc Damaska pārdislocējusi karaspēku no citiem virzieniem, lai šajā pilsētā iespējami ātri apspiestu sacelšanos.

Valdības medijos rakstīts, ka cīņa par Alepo ir «visu kauju māte, pēdējā cīņa, ko Sīrijas armija izcīna, lai sakautu teroristus, un pēc tās Sīrija varēs atgūties no krīzes».

Abas puses atzīst, ka paredzami lieli upuri. «Dumpinieki bāzējušies šaurās ieliņās, kur cīnīties būs grūti,» aģentūrai AFP norādījis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma drošības spēku pārstāvis.

Visā Sīrijā vardarbība sestdien prasījusi 14 civiliedzīvotāju, 19 nemiernieku un 24 karavīru dzīvības, paziņojusi «Syrian Observatory for Human Rights». Piektdien gājuši bojā 90 civiliedzīvotāji, 24 nemiernieki un 34 karavīri.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sestdien atzinis, ka Alepo pilsētā «briest traģēdija», bet vienlaikus paziņojis, ka «nav reāli pieprasīt, lai Bašara al Asada spēki piekrīt režīma maiņai, kad opozīcija aktīvi ieņem Sīrijas pilsētas».

Pēc viņa teiktā, Maskava cenšas pārliecināt Damaskas valdību «parādīt dažus pirmos žestus», bet šobrīd uz piekāpšanos cerēt nav pamata. «Mūsu Rietumu partneri (..) kopā ar dažām Sīrijas kaimiņvalstīm iedrošina, atbalsta un virza bruņotu cīņu pret režīmu,» viņš piebildis.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns piektdien mudināja Asada režīma bruņotos spēkus apturēt ofensīvu, paužot nopietnu satraukumu par vardarbības eskalāciju Alepo.

Kā paziņojusi Turcija, kas devusi patvērumu pārbēgušajiem armijas virsniekiem, kuri veido nemiernieku Brīvās Sīrijas armijas (BSA) kodolu, kā arī desmitiem tūkstošiem bēgošo civiliedzīvotāju, Ankara «nevar palikt novērotāja lomā», kad aiz valsts dienvidu robežām plosās vardarbība.

Turcijai jādara viss iespējamais Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomē, Islāma sadarbības organizācijā un Arābu līgā, lai novērstu šokējošos notikumus Sīrijā,» uzsvēris premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu