Vakar 13 vietās Latvijā pārsniegti gaisa temperatūras rekordi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Palens/LETA

 Vakar 13 vietās Latvijā pārsniegti maksimālās gaisa temperatūras rekordi, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Vakar virs Latvijas atradies ciklona siltais sektors, un, pūšot lēniem dienvidu vējiem, dienas gaitā daudzviet gaiss sakarsis līdz +33 grādiem. Augstākā gaisa temperatūra - plus 33,1 grāds - tika novērota Rīgā, Daugavgrīvas novērojumu stacijā, savukārt viszemākā gaisa temperatūra dienas laikā pieturējās Kolkā, kur tā nav pārsniegusi +24 grādus pēc Celsija skalas.

Vissenākais 28.jūlija gaisa temperatūras rekords vakar kritis Ventspilī, kur gaiss iekarsa līdz +32,4 grādiem, pārsniedzot 1941.gada rekordu - plus 29,4 grādus. 1964.gada rekords - plus 30 grādi - pārspēts Mērsragā, kur gaiss vakar iekarsa līdz 31,2 grādiem. Tāds pat rekords - plus 30 grādi -, kas sasniegts 1971.gadā, kritis arī Liepājā, kur vakar valdīja +32,5 grādu karstums.

Gaisa temperatūras rekordi vakar pārsniegti arī Pāvilostā, Bauskā, Skultē, Priekuļos, Gulbenē, Zosēnos, Skrīveros, Zīlānos, Rēzeknē un Daugavpilī.

Visiespaidīgāk - uzreiz par 4,5 grādiem - gaisa temperatūras rekords vakar labots Pāvilostā, kur gaiss iekarsa līdz 32,7 grādiem, pārspējot 2003.gada rekordu, savukārt nelielākais rekorda labojums - par 0,2 grādiem - fiksēts Skrīveros, kur ar 31,5 grādiem pārspēts 1994.gada rekords. Tieši 1994. un 2003.gadā bija fiksēti 28.jūlija karstuma rekordi arī citviet Latvijā.

Lai gan lielākajā Latvijas daļā diena bija saulaina un aizritēja bez nokrišņiem, pēcpusdienas un vakara stundās pāri Baltijas jūrai virzījās gubu mākoņu zona, kas jūras piekrastes rajonos atnesa spēcīgus negaisus. Negaisu laikā novērotas intensīvas lietusgāzes, kā arī asas vēja brāzmas, kuru spēks Pāvilostā sasniedza pat 25 metrus sekundē.

Arī šodien virs Latvijas valdīs ciklona siltais sektors, tādēļ saglabāsies sutīgs laiks - dienas vidū valsts centrālajos un austrumu rajonos gaisa temperatūra jau atkal var sasniegt +33 grādu atzīmi.

Pēcpusdienas stundās virs Latvijas rietumu daļas veidosies gubu-lietus mākoņi, kas atnesīs negaisus ar spēcīgām lietusgāzēm un spēcīgām vēja brāzmām ar ātrumu līdz 24 metriem sekundē. Savukārt rīt dienas laikā Latviju no rietumiem jau pakāpeniski šķērsos aukstā atmosfēras fronte, tādēļ daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes un tveice pakāpeniski mazināsies.

Spēcīgā karstuma ietekmē ūdens temperatūra Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē ir paaugstinājusies līdz +19, +21 grādam. Nedaudz vēsāks ūdens ir līča Kurzemes piekrastē, kur, vējam iegriežoties no dienvidrietumiem, ūdens temperatūra ir pazeminājusies līdz +16, +18 grādiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu