Raiņa muzejā «Jasmuiža» kurinās cepli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

10. un 11.augustā Raiņa muzejā «Jasmuiža» Preiļu novada Aizkalnē rekonstruētajā Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcā-ceplī šogad otro reizi notiks keramikas cepļa kurināšanas un atvēršanas pasākums, portālu «Apollo» informēja Sandra Zobena, Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste.

Jau četrpadsmito reizi cepli kurinās Tautas lietišķās mākslas studija «Rēzeknes apriņķa pūdnīki», un tas būs veltījums Antonam Ušpelim (senioram) viņa 100.jubilejas gadā.

10.augustā keramiķi ar saviem apdedzināšanai sagatavotajiem māla traukiem piepildīs cepli un ap pusdienlaiku to iekurinās. Šoreiz galvenie atbildīgie par podu apdedzināšanu būs keramiķi no Balvu novada Bērzpils pagasta - Jolanta un Valdis Dundenieki.

Vakara gaitā būs iespēja aprunāties ar podniekiem, vērot cepļa kurēšanos un ap pusnakti - lielo liesmu.

Par keramiķu darba rezultātu varēs pārliecināties 11.augustā, kad plkst.11.00 vēl karstie krāšņi glazētie trauki tiks ņemti laukā no cepļa un tos varēs arī iegādāties.

Pirms cepļa atvēršanas notiks viktorīna par Latgales keramiku, tās tapšanas niansēm, vēsturi, formām, glazūrām. Par pareizām atbildēm - balvas. Viktorīnu vadīs atraktīvais podnieks Andris Ušpelis.

Tautas lietišķās mākslas studijā «Rēzeknes apriņķa pūdnīki» darbojas 18 dalībnieki. Tā ir vadošā podnieku apvienība ne tikai Latgalē, bet arī Latvijā. Studija savu darbību uzsāka 1990.gadā ar izstādi senajā podniecības centrā Feimaņos, kad Pēteris Ušpelis (1950-2003) apvienoja meistarus, kuri savā starpā norunāja nepāriet uz suvenīrmākslu. Studija regulāri piedalās dažādos pasākumos, meistari organizē cepļu kurināšanu un personālizstādes.

No 2003.gada studiju vada Andris Ušpelis. Viņš uzsver, ka TLMS «Rēzeknes apriņķa pūdnīki» keramiķu darbos ir tautas mākslas dzīvais gars un meistari darina Latgales keramiku, nevis keramiku no Latgales.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu