Maskavā sākas «Pussy Riot» prāva

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Maskavā pirmdien sākts tiesāt trīs huligānismā apsūdzētās pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieces, kas februārī Krievijas galvaspilsētas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja antiputinisku «panku lūgšanas» akciju «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

«Pussy Riot» dalībnieces - Nadežda Tolkoņņikova, Marija Aļehina un Jekaterina Samuceviča - ir apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā, kas atbilstoši prokuroru slēdzienam «zaimojošā kārtā pazemoja Krievijas pareizticīgo baznīcas gadsimtiem senos balstus». Par šo nodarījumu viņas pelnījušas septiņu gadu cietumsodu, uzskata prokuratūra.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesā trīs apsūdzētās paziņojušas, ka nav vainīgas viņām izvirzītajās apsūdzībās, bet atzina, ka, iespējams, pieļāvušas ētisku kļūdu, aizvainojot ticīgos.

Apsūdzētās tiesnesei apstiprināja savu vārdu, dzīvesvietas un dzimšanas datus, bet tālāk viņu vārdā runāja advokāte Violeta Volkova, nolasot apsūdzēto rakstītos paziņojumus.

«Tas bija izmisīgs mēģinājums mainīt politisko sistēmu. Mums nebija nodoma aizvainot cilvēkus. Mēs nedomājām, ka mūsu panku uzstāšanās novedīs pie pārkāpuma,» teikts Tolkoņņikovas paziņojumā.

«Fakts, ka neatzīstam savu vainu apsūdzībās, nenozīmē, ka mēs neesam gatavas atzīt mūsu kļūdas. Ja kāds ir apvainots, tad es esmu gatava pieņemt, ka mēs pieļāvām ētisku kļūdu,» atzīmējusi Tolkoņņikova.

Apsūdzētas paziņojušas, ka viņu rīcības mērķis bijis protests pret Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila atbalstu Vladimiram Putinam prezidenta vēlēšanās, jo tas bijis pretrunā ar Krievijas sekulārās konstitūcijas principiem.

«Visu mūsu tekstu galvenā tēma bija nevis pareizticīgā ticība, bet gan vēlēšanu leģitimitāte. [Patriarha] aicinājumi balsot par Putinu un neiet uz protesta mītiņiem ir atklāts nereliģiskas valsts principu pārkāpums,» teikts Samucevičas paziņojumā.

Tiesas prāva tika translēta tiešajā internetā, tiesnešu un prokuroru sejas nerādot. Tomēr pēc prokuratūras lūguma, translēšana internetā tiks pārtraukta, tiesas sēdes pārtraukumā žurnālistiem paziņoja aizstāvības advokāti.

Tiesnese Marija Sirova cer lietas izskatīšanu pabeigt trīs nedēļu laikā.

Tikmēr Samucevičas tēvs atzinis, ka daudz necer uz meitas attaisnošanu.

«Protams, ka viņas tiks ieliktas cietumā. Tā ir politiska lieta,» viņš piebilda.

Sagaidāms, ka pie Maskavas Hamovņiku rajona tiesas, kur notiek lietas izskatīšana, tiks rīkotas «Pussy Riot» atbalsta akcijas.

Jau vēstīts, ka šā gada 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

No Maskavas katedrālē, kā arī citā akcijā Jelohovas Dieva parādīšanās baznīcā uzfilmētā videomateriāla un studijā ierakstīta skaņas celiņa tika radīts dziesmas «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!» videoklips.

Atbalstu arestētajām «Pussy Riot» dalībniecēm pauduši tādi pasaules slavu iemantojuši mākslinieki kā «Red Hot Chili Peppers», «Franz Ferdinand», «Faith No More» un Stings.

Svētdien ar aicinājumu Krievijas valdībai apžēlot «Pussy Riot» dalībnieces vērsusies vācu pankroka dziedātāja Nina Hāgena.

«Es vēlos vērsties pie Krievijas valdības un arī pie maniem pareizticīgajiem brāļiem un māsām,» intervijā raidorganizācijai «Deutsche Welle» sacīja mūziķe.

«Tie ir jauni, traki cilvēki, kas ir aizgājuši par tālu, un ar to, ko izdarīja baznīcā, viņas izprovocējušas ļoti daudzus cilvēkus. Viņas pavisam noteikti neko tik muļķīgu vairs nedarīs. Cerams, ka viņas ir daudz ko no tā mācījušās, un es ceru, ka Krievija izrādīs augstsirdību. Uz to es aicinu, un par to es lūdzos,» sacīja Hāgena.

Tikmēr Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs intervijā laikrakstam «The Times» aicinājis saglabāt mieru «Pussy Riot» lietā, bet atzinis, ka tai ir rezonanse sabiedrībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu