FM: Iekšējais patēriņš saglabā stabilu pieaugumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā ir palielinājies otro mēnesi pēc kārtas, pieaugot par 2,1% salīdzinājumā ar maiju, gada griezumā joprojām saglabājot stabilu 8,4% pieaugumu, skaidro Finanšu ministrijā.

Kā jau iepriekš liecināja Eiropas Komisijas publicētie konfidences rādītāji, tirgotāju noskaņojums jūnijā būtiski uzlabojās un atgriezās pie savas augstākās vērtības jau vairāku gadu garumā, kam līdzīgi sekoja arī patērētāju konfidences rādītāji, būtiski uzlabojoties līdz augstākajam līmenim, kāds ir bijis sasniegts kopš pirmskrīzes perioda.

Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati apstiprina, ka noskaņojuma rādītāji jūnijā ir bijuši pamatoti, un, neskatoties uz draudīgo ārējās vides fonu, iekšējais patēriņš saglabā stabilu pieaugumu.

Degvielas cenas samazinājums jūnijā ir pozitīvi ietekmējis tās patēriņu, par ko liecina realizētā degvielas apjoma pieaugums par 2,5%. Mazumtirdzniecības apgrozījums ir palielinājies arī pārējās nozīmīgākajās preču grupās - pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumos apgrozījums ir palielinājies par 1,6%, savukārt nepārtikas preču (izņemot degvielu) mazumtirdzniecība pieauga 2,3%, īpaši datoru un telekomunikāciju iekārtu tirdzniecība (+9,7%).

Jāatzīmē, ka pozitīvu efektu lielāku pirkumu izdarīšanā varētu dot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājums jūlijā, jo, iespējams, patērētāji atlika būtisku pirkumu izdarīšanu, lai pirkumus veiktu izdevīgāk jau ar samazinātu PVN likmi, skaidro ministrijā.

Noslēdzoties jūnijam, iespējams vērtēt arī 2.ceturkšņa rezultātus. Neskatoties uz pēdējo divu mēnešu mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu, kopumā 2.ceturksnī salīdzinājumā ar 1.ceturksni mazumtirdzniecības apgrozījums ir samazinājies par 0,2%. Tomēr salīdzinājumā ar 2011.gada 2.ceturksni joprojām saglabājas augsts 7,9% pieaugums, kas liecina, ka arī 2.ceturkšņa IKP izaugsmes tempi varētu saglabāties augstā līmenī. Taču visticamāk, izzūdot bāzes efektam, mazumtirdzniecības gada izaugsmes tempi otrajā gada pusē kļūs lēnāki, uzskata ministrijā.

Mazumtirdzniecības nozares uzņēmuma apsekojumu rezultāti norāda uz uzņēmējdarbības aktivitātes samazināšanos, paredzot gan krājumu palielināšanos, gan pasūtījumu samazināšanos, kā arī paredz nodarbinātības samazināšanos nozarē. Savukārt mazumtirdzniecības uzņēmumi par būtiskākajiem ierobežojošajiem faktoriem joprojām atzīst nepietiekamo pieprasījumu un augsto konkurenci tirdzniecības sektora uzņēmumos.

Tādēļ, neskatoties uz labajiem mazumtirdzniecības rezultātiem jūnijā, jāsaglabā piesardzība, jo situācija ārējā vidē saglabājas nestabila. To apstiprina arī šodien publicētie Eiropas Komisijas ekonomikas sentimenta un konfidences rādītāji, liecinot par patērētāju un mazumtirdzniecības uzņēmumu noskaņojuma pasliktināšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu