Mediji: Irāna ievērojami paātrinājusi urāna bagātināšanas procesu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Irāna ievērojami paātrinājusi urāna bagātināšanas procesu, strauji pietuvojoties potenciālajai atombumbas iegūšanai, pirmdien ziņo Izraēlas mediji.

Atsaucoties uz izlūkdienestu ziņojumiem, laikraksts «Maariv» vēsta, ka Irāna sasniegusi jaunus rekordus urāna bagātināšanā, jo pašreiz valstī darbojoties aptuveni 10 000 centrifūgu, tostarp «jauna tipa centrifūgas, kas ir daudz modernākas».

Izraēla uzskata, ka kodolieročiem bruņota Irāna būtu nopietns drauds tās drošībai, un amatpersonas ir pārliecinātas, ka Teherāna nokļuvusi tuvu tam, lai spētu ātri saražot kodolieročos izmantojamu urānu.

Līdzīgus datus publiskojusi arī laikraksta «Yediot Aharonot» tīmekļa vietne «Ynet», bet informācijas avotu tā neatklāj.

«Dati liecina, ka pēdējo četru mēnešu laikā Irāna strauji palielinājusi savu urāna bagātināšanas procesu. (..) Pašreiz Islāma republika katru mēnesi saražo 230 kilogramus vāji bagātināta urāna un 12 kilogramus urāna, kas bagātināts (..) līdz 20%,» ziņo «Ynet».

Līdz 20% bagātināts urāns var tikt izmantots kā degviela kodolreaktoros, bet, ja to bagātina līdz 90% līmenim, to var izmantot arī atombumbas aktīvajai zonai.

«Ynet» vēsta, ka pašreiz Irānas krājumos atrodas aptuveni 160 kilogrami līdz 20% bagātināta urāna, kas ir par 100 kilogramiem vairāk, nekā nepieciešams atombumbas izveidošanai.

«Ja irāņi turpinās bagātināt urānu pašreizējā tempā, janvārī vai februārī viņiem būs aptuveni 260 kilogrami urāna, kas bagātināts (..) līdz 20%. Ar šo daudzumu Irānai būtu nepieciešami aptuveni divi mēneši, lai saražotu ieroču kvalitātes urānu kodolgalviņai vai bumbai,» ziņo tīmekļa vietne.

ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) maijā publiskoja datus, kas liecina, ka kopš februāra Irāna saražojuši 146 kilogramus līdz 20% bagātināta urāna, no kura tikai aptuveni trešdaļa sastrādāta degvielas plātnēs izpētes reaktoram Teherānā, tādejādi padarot to neizmatojamu tālākai bagātināšanai.

Irāna apgalvo, ka tai nepieciešams līdz 20% bagātināts urāns, lai nodrošinātu degvielu medicīniskās izpētes reaktoram Teherānā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu