Ukrainā sākas parlamenta priekšvēlēšanu kampaņa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainā pirmdien sākusies priekšvēlēšanu kampaņa oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, un opozīcijas koalīcija kandidātu saraksta priekšgalā izvirzījusi bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, kurai oficiāli vēlēšanās liegts piedalīties.

Pagājušā gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju, bet viņai varētu tikt piespriesti vēl 12 gadi cietumā, ja tiesa atzīs viņu par vainīgu jaunos apsūdzības punktos.

Ukrainā 28.oktobrī gaidāmajās parlamenta vēlēšanas viņai liegts piedalīties.

Daudzi Timošenko ieslodzījumu uzskata par prezidenta Vladimira Janukoviča politisku atriebību un mēģinājumu nepieļaut, ka Timošenko kandidē rudenī gaidāmajās vēlēšanās.

Tomēr Ukrainas opozīcijas koalīcija, kurā ietverta arī bijušā ekonomikas un ārlietu ministra Arsēnija Jaceņuka vadītā Pārmaiņu fronte, simboliski iekļāvusi Timošenko sava saraksta priekšgalā.

Sarakstā iekļauts arī bijušais iekšlietu ministrs un Timošenko tuvs sabiedrotais Jurijs Lucenko, kurš pagājušā februārī tik notiesāts uz četriem gadiem cietumā par korupciju un dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu.

Gaidāms, ka vēlēšanās kandidēs arī divas sporta zvaigznes - bokseris Vitālijs Kļičko un futbolists Andrijs Ševčenko, kurš sestdien paziņoja par pievienošanos partijai «Ukraina, uz priekšu!».

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka līdz ar galvenajiem spēkiem - Janukoviča vadīto Reģionu partiju un opozīcijas koalīciju - parlamentā iekļūs arī Kļičko proeiropeiskā partija UDAR un komunisti.

Iekļūšanai parlamentā noteikto piecu procentu barjeru varētu pārvarēt arī «Ukraina, uz priekšu!» un nacionālistu partija «Brīvība».

Rudenī gaidāmajās vēlēšanās pirmo reizi kopš 2002.gada balsošana notiks saskaņā ar jauktu vēlēšanu sistēmu - 225 kandidāti tiks ievēlēti no partiju sarakstiem un vēl 225 no vēlēšanu apgabaliem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu