«Visage» – dabas iedvesmota fasāde

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gadsimtu laikā cilvēki par būvmateriālu ir izmantojuši koku, granītu, smilšakmeni un arī ķieģeļus. Dabas materiālu faktūra, tekstūra un krāsu gamma cilvēkiem vienmēr ir patikusi. Mājai it kā nepiemīt pareizais gars, ja tās dizainā trūkst detaļu, kas norāda uz vēsturi, tradīcijām vai dabu. Raugoties uz šiem materiāliem, var sajust, kā mums cauri izplūst laikmeti – savienojot vakardienu, šodienu un rītdienu un tā radot drošības sajūtu, ka mums apkārt joprojām ir kaut kas, kas paliek nemainīgs. Dabiskie materiāli, ja tos uzlūko atsevišķi, pirmajā brīdī var šķist savstarpēji nesaderīgi, taču, ja tos apvieno prasmīgi, rodas pat dīvaina sinerģija.

Koks, kura gadu gredzenu spēcīgais un uzkrītošais ritms izraisa vēlēšanos tajā iegremdēties, pieskarties ar rokām, sajust silto, raupjo virsmu. Domas aizceļo pie mežā stalti stāvošajiem, simtiem gadu vecajiem dižkokiem un baļķu grēdām, uz galdnieka darbnīcu, tāpat pie celtniecības brusām, kas izgatavotas no baļķiem, un sazāģētiem dēļu apšuvumiem.

Granīts, kas auksts un vizuļojošs kā klints izslejas no jūras. Granīts – spēcīgs un iztur gadsimtus. Šis iezis ir iemūžināts kolonnās, bruģī un mūros. Vienlīdz varens tas izskatās gan laukakmens kūts sienā, gan arī modernas stikla lielpilsētas iepirkšanās ielā.

Smilšakmens, kas prasmīga meistara rokās noslāņojas, plūst un iegūst formu. Saules karstumā tam piemītošā silīcija smarža ir sajūtama no vairāku metru attāluma. Smilšakmens fasāde atsauc atmiņā vēju un Vidusjūras siltumu.

Ķieģelis, kas jau tūkstošiem gadu ar rokām ir veidots no māla. Kā mazi, delnas lieluma gabaliņi ķieģeļi pa vienam vien ir iecelti mūros, katedrālēs, cietokšņos un pilīs. Mūri, velves, arkas, skursteņi – ar industriālo revolūciju tie strauji kļuva par pieejamu un vienkāršu lietu un pārvērtās par strādnieku rajonu mājokļu sienām. Un no turienes pa apli atpakaļ – par ārējo apšuvumu, žogu, kamīnu.

Mūsdienu būvmāksla vairāk novērtē materiāla izraisītās emocijas nekā materiālu pašu par sevi.

Pat tad, ja vairs nav saskares ar īstu materiālu, sākotnējā faktūra izraisa patīkamas asociācijas. Tam, lai fasāžu renovēšanā ienestu jaunas iespējas un akcentus, «Henkel» zem «Ceresit» zīmola ir radījis jaunu koncepciju – VISAGE.

Visparastākā fasādes renovēšana ar viegli mitro metodi līdz šim nozīmēja sienu siltināšanu ar minerālvates vai putu polistirola plāksnēm, kā arī siltumizolācijas materiāla armēšanu un nosegšanu ar apdares apmetumu. Apdares apmetumi ir tonējami un pārkrāsojami, un tie dod iespēju ēkām piešķirt dažādas toņu nianses vai pārvērst tās priecīgi krāsainas, tomēr galīgais šāds risinājums ir vienpusīgs. Jau pirms vairākiem gadiem «Ceresit» atteicās no standartizētu jeb kartografētu krāsu toņu izmantošanas un izvēlējās savus krāsu risinājumus tieši no dabas krāsu gammas – zemes, ūdens, smiltīm un meža. Šī maigākā un acīm tīkamā krāsu gamma ieguva nosaukumu «Colors of Nature“. Lai radītu dabisku un cilvēkam pierastāku vidi, arī ir izstrādāta VISAGE koncepcija. Pateicoties inovatīvajiem un mūsdienīgiem risinājumiem, parastie fasāžu apmetumi ir pārvērtušies kokā, granītā, smilšakmenī un ķieģelī. Uz armēšanas kārtas uzklātais apmetums nav tikai dabisko un tradicionālo materiālu krāsā, bet tam piemīt arī to faktūra un telpiskums. Kokā iezīmējas gadskārtu raksts, granītā vizuļo vizla, smilšakmens ir silti grubuļains vai dziļi matēts, ķieģelis var būts gluds kā klinkera ķieģelis vai arī pulēti raupjš. Fasādes dizainers, savstarpēji kombinējot šos materiālus un savienojot ar klasisko sintētisko apmetumu, var radīt mājai tādu izskatu, kas pilnībā atšķiras no ierastā. Tā ir iespējams uzbūvēt māju ar tradicionālu izskatu apkaimē, kur sintētiskais apmetums neiederas.

Bez tam, VISAGE koncepcijas ietvaros, tiek piedāvāti arī mūsdienīgāki dekorēšanas materiāli: metāliskā krāsa, opāla laka un luminiscējošs apmetums. Izmantojot šos jaunos materiālus, no fasādes var pāriet arī uz iekštelpām, kur šie izstrādājumi spēj piešķirt aizraujošus akcentus.

No būvtehnikā viedokļa liels šīs sistēmas pluss ir vieglais svars un atbrīvošanās no izplešanās šuvēm. Tradicionāli savienojot apmetumu, akmeni vai koku, to savienojumu vietās viegli rodas plaisas, bet VISAGE risinājumos viss tiek izgatavots kā viens veselums un nerodas kritiskās dažādo materiālu izplešanās un saraušanās atšķirības. Materiālu uzklāšanai ir nepieciešams izvēlēties strādniekus ar iemaņām, kuri jau iepriekš ir veikuši šādus fasādes apdares darbus un ir izgājuši «Henkel» organizētos speciālos kursus.

Ikviens interesents var iepazīties ar mājaslapu www.ceresit-visage.com, un, ja ir vēlēšanās, izveidot dizainu kaut vai savai nākamajai mājai kā ar VISAGE, tā arī ar «Colors of Nature“ risinājumiem. Arhitektiem un dizaineriem ir izstrādāta speciāla programma, kas palīdz veidot dizainu programmā iekļautiem projektiem, tā arī pievienot dizaina izveidošanai savus projektus.

*Maksas saturs

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu