Izmaiņas augu šķirņu īpašību novērtēšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freephoto.com

 No šodienas augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanu veiks Latvijas Lauksaimniecības universitātes struktūras (LLU), paredz valdības atbalstītais noteikumu projekts «Augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas noteikumi».Noteikumi paredz augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas koordinējošās funkcijas uzticēt LLU, bet Valsts augu aizsardzības dienestam (VAAD) atstāt šķirņu datubāzes uzturēšanu un informācijas apmaiņu ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Kā norāda Zemkopības ministrijā (ZM), patlaban Latvijā vairākkārt samazinājies novērtēšanai pieteikto šķirņu daudzums. 2000.gadā tās bija 416 šķirnes, 2008.gadā - 206, bet 2011.gadā - tikai 102 šķirnes, līdz ar to sadārdzinās vienas šķirnes novērtēšanas izmaksas. Daudzas potenciālas laukaugu šķirnes vispār netiek novērtētas piemērotībai Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, kas var radīt lielus zaudējumus zemniekiem, piemēram, ja netiek pārbaudīta šķirnes ziemcietība.

Izanalizējot šķirņu novērtēšanas izmaksas Igaunijā un Lietuvā, ir konstatēts, ka gandrīz visām plašāk audzētajām lauksaimniecības augu sugām tās ir ievērojami zemākas nekā Latvijā. Piemēram, ziemas kviešu pilna pārbaude Latvijā izmaksā 2695,32 latus, kamēr Igaunijā - 1236,93 latus, bet Lietuvā - 1343,40 latus. Tomēr jāņem vērā, ka Igaunijā un Lietuvā pārbaudei tiek piešķirti arī valsts budžeta līdzekļi, nosedzot izmaksas pat par 70%, norāda ZM.

Lai samazinātu minētās izmaksas, ZM izstrādātie grozījumi paredz, ka saimniecisko īpašību novērtēšanas nodrošināšanas funkcijas turpmāk tiks nodotas LLU. Iestādei ir atbilstoša struktūra - mācību pētījumu saimniecība «Vecauce», LLU aģentūra «Zemkopības zinātniskais institūts», Agronomisko analīžu zinātniskā laboratorija, LLU LF mācību un pētījumu saimniecība «Pēterlauki», kur atrodas nepieciešamā tehnika un laboratorija, kā arī pieredze un kvalificēts personāls izmēģinājumu veikšanai. Tāpat LLU būs iespēja nepastarpināti iegūt šķirņu salīdzināšanas rezultātus un izmantot tos studentu apmācībā.

Lai samazinātu šķirņu pārbaudes izmaksas, noteikumi paredz iespējas veikt kvalitatīvas analīzes, izmantojot ekspresmetodes. Tāpat projekts paredz, ka izmēģinājumi tiks veikti divus gadus pašreizējo trīs gadu vietā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu