Eksperte: Zatlera dzīvokļa pirkšanas cena ir pārvērtēta

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Bijušā prezidenta un pašreizējā Saeimas deputāta Valda Zatlera vajadzībām plānotā dzīvokļa Elizabetes ielā pirkšanas cena gandrīz 500 tūkstošu latu apmērā ir pārvērtēta, un dzīvokļa reālā vērtība varētu būt aptuveni 420 tūkstoši latu, aģentūrai BNS pastāstīja «premium» klases nekustamo īpašumu jomā strādājošās nekustamo īpašumu darījumu kompānijas «Baltic Sotheby's International Realty» valdes locekle Ilze Mazurenko.

Valsts prezidenta kancelejā speciāli izveidotā komisija nolēmusi Zatleram iegādāties jau pašlaik viņa vajadzībām no uzņēmējas un miljonāres Irēnas Pulkinenas īrēto dzīvokli Elizabetes ielā. Pulkinena 195 kvadrātmetrus plašo dzīvokli piedāvājusi pārdot par 484,9 tūkstošiem latu, un komisija to atzinusi par piemērotāko.

«Dzīvoklis ir stipri pārvērtēts. Manuprāt, tā vērtība varētu būt aptuveni 420 tūkstoši latu,» teica Mazurenko, kura zina pirkšanai noskatīto dzīvokli un kura pati iepriekš ir mēģinājusi to pārdot.

Mazurenko paskaidroja, ka māja, kurā ir paredzēts iegādāties dzīvokli Zatleram, pieder atsevišķiem īpašniekiem un tā ir remontēta saimnieciskā kārtā – dzīvokļi remontēti atsevišķi, līdz ar to nevar garantēt, ka visi komunikāciju stāvvadi ir pilnībā nomainīti. Tāpat kāpņu telpa nav tik labā stāvoklī, kā varētu vēlēties.

«Konkrētajā dzīvoklī remonts ir bijis aptuveni pirms pieciem līdz sešiem gadiem, un tas neatbilst pašreizējiem standartiem, līdz ar to tajā būtu nepieciešamas papildu investīcijas, piemēram, grīdas slīpēšanā,» sacīja Mazurenko.

Taču viņa norādīja, ka dzīvoklis atrodas labā vietā. «Dzīvoklis atrodas ļoti skaistā vietā – pretī parkam –, kas ir pozitīvi. Tāpat dzīvoklim varētu būt salīdzinoši zemāki komunālie izdevumi, jo katrā dzīvoklī ir atsevišķs gāzes apkures katls,» atzina Mazurenko.

«Baltic Sotheby's International Realty» valdes locekle gan uzskata, ka pašlaik tirgū būtu atrodami piemērotāki dzīvokļi, kurus varētu iegādāties bijušā prezidenta vajadzībām.

Latvijā valsts garantē eksprezidentam dzīvokli, automašīnu, apsardzi un sekretāru. Tā kā Zatleru amatā nepārvēlēja, Valsts prezidenta kancelejā tikai izveidota komisija, lai atrastu piemērotu pastāvīgo dzīvokli Zatleram, kurš viņam pienākas atbilstoši likumam.

Pašlaik Zatleram noskatītais dzīvoklis Elizabetes ielā no uzņēmējas Pulkinenas jau tiek īrēts viņa vajadzībām, un par to maksātā nomas maksa, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 820 latu mēnesī. Šajā summā gan nav iekļauti komunālie maksājumi.

Atbilstoši komisijas apstiprinātajām minimālajām prasībām Zatlera dzīvoklis tika meklēts pašā Rīgas centrā. Komisija meklēja 180 līdz 250 kvadrātmetru plašu mitekli ar četrām līdz piecām istabām, kura vēlamā atrašanās vieta sākas no 11.novembra krastmalas un 13.janvāra ielas stūra, stiepjas pa Čaka ielu līdz Matīsa ielai, tālāk iekļaujot arī Bruņinieku ielu un Hanzas ielu, noslēdzoties Eksporta ielā.

Prasībās noteikts, ka tai jābūt mūra dzīvojamai ēkai ar tehniski un vizuāli labā stāvoklī esošu kāpņu telpu un citām koplietošanas telpām, kā arī ēkas fasādi un inženiertīkliem. Kāpņu telpai jābūt slēgtai. Ja dzīvoklis atrodas 2. vai 3.stāvā, mājas kāpņutelpa var būt bez lifta, bet, ja dzīvoklis atrodas 4.stāvā un augstāk, obligāti nepieciešams lifts.

Dzīvokļa griestu, sienu un grīdas apdarei ir jābūt teicamā tehniskā stāvoklī, piemērotam tūlītējai dzīvošanai. Dzīvoklī ir jābūt nodrošinātām inženierkomunikācijām – apkurei, siltajam un aukstajam ūdenim, kanalizācijai, elektrības instalācijām. Tajā jābūt santehnikai un iebūvētai virtuves iekārtai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu