Britu mūziķi pieprasa godīgu tiesu «Pussy Riot» dalībniecēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Grupa britu mūziķu, tostarp Pīts Taunšends un «Pet Shop Boys», izplatījuši aicinājumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam garantēt taisnīgu tiesu trim huligānismā apsūdzētajām pankgrupas «Pussy Riot» dalībniecēm.

Laikraksta «Times» ceturtdienas numurā publicētajā vēstulē 12 mūziķi apsūdzības pankgrupas dalībniecēm dēvē par absurdām.

«Opozīcijai ir tiesības jebkurā demokrātijā un tas ir pilnīgi nesamērīgi, kad viņām draud septiņi gadi cietumā par absurdu apsūdzību «reliģiska naida motivētā huligānismā»,» raksta mūziķi.

Starp vēstuli parakstījušajiem ir arī grupas «Pulp» līderis Džārviss Kokers, «Franz Ferdinand» līderis Alekss Kapranoss un «The Smiths» dalībnieks Džonijs Marrs.

Sagaidāms, ka jautājumu par «Pussy Riot» tiesu izvirzīs arī premjerministrs Deivids Kemerons, kad ceturtdien Londonā vizītē ieradīsies Putins.

Kā ziņots, Maskavā pirmdien sāka tiesāt trīs huligānismā apsūdzētās pankgrupas «Pussy Riot» dalībnieces, kas februārī Krievijas galvaspilsētas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja antiputinisku «panku lūgšanas» akciju «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

«Pussy Riot» dalībnieces - Nadežda Tolkoņņikova, Marija Aļehina un Jekaterina Samuceviča - ir apsūdzētas reliģiska naida motivētā huligānismā, kas atbilstoši prokuroru slēdzienam «zaimojošā kārtā pazemoja Krievijas pareizticīgo baznīcas gadsimtiem senos balstus». Par šo nodarījumu viņas pelnījušas septiņu gadu cietumsodu, uzskata prokuratūra.

Maskavas Hamovņiku rajona tiesā trīs apsūdzētās paziņojušas, ka nav vainīgas viņām izvirzītajās apsūdzībās, bet atzina, ka, iespējams, pieļāvušas ētisku kļūdu, aizvainojot ticīgos.

Apsūdzētas paziņojušas, ka viņu rīcības mērķis bijis protests pret Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila atbalstu Vladimiram Putinam prezidenta vēlēšanās, jo tas bijis pretrunā ar Krievijas sekulārās konstitūcijas principiem.

Šā gada 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!».

Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

No Maskavas katedrālē, kā arī citā akcijā Jelohovas Dieva parādīšanās baznīcā uzfilmētā videomateriāla un studijā ierakstīta skaņas celiņa tika radīts dziesmas «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!» videoklips.

Atbalstu arestētajām «Pussy Riot» dalībniecēm pauduši tādi pasaules slavu iemantojuši mākslinieki kā «Red Hot Chili Peppers», «Franz Ferdinand», «Faith No More» un Stings.

Svētdien ar aicinājumu Krievijas valdībai apžēlot «Pussy Riot» dalībnieces vērsās vācu pankroka dziedātāja Nina Hāgena.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu