Darba devēji dod priekšroku nesmēķētājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/meddygarnet/

Darba un karjeras vortālscvmarket.lv veica pētījumu, lai noskaidrotu darba devēju attieksmi pret smēķējošiem darbiniekiem. Aptaujas rezultāti liecina, ka 88% darba devēju atlases procesā tomēr dod priekšroku nesmēķētājiem, portālu «Apollo» informēja Inga Daliba, «CV Market Latvia» mārketinga menedžere.

Laiks ir tas, ko mēs bieži vien taupām un kā reizēm pietrūkst kāda uzdevuma laicīgai izpildei. Laiks ir nauda, un to zina gan lieli, gan mazi uzņēmumi.

Tikmēr smēķējošie darbinieki daļu sava darba laika velta pauzēm un reizēm tīri nelietderīgi šķiež to biežiem smēķēšanas pārtraukumiem. Karjeras vortāls cvmarket.lv veica aptauju, lai noskaidrotu darba devēju attieksmi pret smēķējošiem darbiniekiem.

Darba devējiem aptaujā bija jāatbild uz jautājumiem, kas saistīti ar kandidāta izvēli. CV Market Latvia saņēma 240 aizpildītas aptaujas anketas un izpētīja, ka darba devēja izvēli ietekmē tas, vai potenciālais darbinieks ir vai nav smēķētājs.

Aptaujas rezultāti parādīja, ka atlases procesā, ja ir iespēja izvēlēties starp diviem labiem kandidātiem, no kuriem viens ir smēķējošs otrs ne, tad 88% jeb 212 darba devēji dod priekšroku nesmēķētājiem. Savukārt attieksme pret darbiniekiem, kuri pārtraukumos darba laikā iziet uzsmēķēt, nav tik strikta: 54% izturas neitrāli, 38% nosodoši, bet 8% drīzāk atbalstoši.

Interesanti tas, ka arī smēķējošo darba devēju (21% no respondentiem) attieksme pret darbiniekiem smēķētājiem bija drīzāk noraidoša, nevis atbalstoša. No 50 smēķējošajiem darba devējiem tikai 10 dod priekšroku smēķējošam kandidātam, pārējie izvēlas nesmēķētājus.

Palasot ārzemju pētījumus, var redzēt, ka smēķētājiem ir vismaz trīs pauzes darba dienas laikā, kad viņi uz 10-13 minūtēm iziet uzsmēķēt. Kaut gan īstenībā, lai izsmēķētu cigareti, pietiek ar 5 minūtēm. Pauzes ieilgst, jo darbinieki satiekas, lai papļāpātu un arī pabaumotu. Rezultātā, neskaitot pusdienu pārtraukumu, vēl papildus no darba laika tiek zaudēts vismaz 39 minūtes. Ja rēķinām vidēji 261 darba dienu gadā, tad smēķēšanas pauzēm tiek tērētas 169 stundas. Rēķinot uz standarta 8 darba stundām, tad gada laikā papildus «atvaļinājums» smēķētājiem ir 21 apmaksāta darba diena jeb viens papildus «atvaļinājuma» mēnesis.

Smēķētāji apgalvo, ka dūma laiku pa laikam ievilkšana palīdz atslābināties saspringta darba procesa laikā un uzlabo, veicina neformālās attiecības starp kolēģiem. Var piekrist, ka nepārtrauktais saspringtais darbs prasa relaksācijas pauzi, piemēram, piecelšanos no datorkrēsla, pastaigu pa gaiteni vai biroja terasi, aiziešanu līdz kafijas vai sulas automātam, tomēr smēķēšana nav labākā izvēle. Visas fiziskās aktivitātes vai kafijas pauzes līdzvērtīgi ienes nepiespiestību un atvērtību komunikācijā starp kolēģiem vai darbiniekiem un vadību. Tādēļ varam apgalvot, ka pauzes ir nepieciešamas, lai uzlabotu darba ražīgumu, taču smēķēšana par labākais pauzes aizpildīšanas veids, turklāt tas var ietekmēt darba devēja viedokli par darbinieku ne uz labāko pusi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu