Piensaimnieki: «DK Daugava» īpašnieku maiņa nozari neietekmēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

Daudznozaru kompānijas «DK Daugava» daļēja pārdošana uzņēmēja Bislana Abdulmuslimova vadītajai kompānijai «AB Holdings» vietējo piena tirgu neietekmēs, biznesa portālam «Nozare.lv» atzina aptaujātie nozares uzņēmēji.

««Daugava» ir pārāk mazs spēlētājs, lai sašūpotu tirgu. Šis darījums pierāda likumsakarību, ko vienmēr esmu akcentējis, proti, kapitāla kustība Latvijas tirgū nav izbēgama. Nav svarīgi, no kurienes nāk investors, bet svarīga ir viņa vēlme uzņēmumu noturēt un attīstīt. Turklāt katrs īpašnieks ar savu īpašumu var darīt, ko grib,» norādīja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks.

Arī piena pārstādes rūpnīcas «Latvijas Piens» līdzīpašnieks Uldis Krievārs sacīja, ka izmaiņas tirgū vismaz pagaidām nav gaidāmas.

»«Daugavas» pārdošana konkurenci tirgū nemainīs. Viņu produkti ir specifiski un neaizņem lielu tirgus daļu. Ļoti labi, ka «Daugavas» zīmols saglabāsies, produkti veikalā būs un pircēji necietīs,» norādīja Krievārs.

Jautāts, vai tirgu nevarētu sagaidīt lielākas izmaiņas, ja arī pārējās «Daugavas» daļas nonāktu holdinga, bet vēlāk, iespējams, arī citu investoru īpašumā, kā tas līdzīgi notika ar AS «Rīgas piena kombināts» un AS «Valmieras piens», uzņēmējs bija atturīgs komentāros.

«Laiks rādīs. Katrā ziņā patlaban «AB Holdings» pārtikas nozarē strādā stabili un sevi pierāda pozitīvi,» sacīja Krievārs.

Kā ziņots, «DK Daugava» vadītājs Aigars Vaivars šodien paziņoja, ka uzņēmuma 50% pārdoti «AB holdings». Puse uzņēmuma daļu joprojām paliek Vaivara īpašumā.

Sadarbības mērķis ir kopīgiem spēkiem nostiprināt «Daugavas» zīmola tirgus pozīcijas Latvijā un virzīt šī zīmola produktus eksporta tirgos, kur jau ir pazīstami citi «AB Holdinga «izstrādājumi, norādīja Vaivars.

Savukārt «AB Holdinga» prezidents Abdulmuslimovs akcentēja, ka nevēlas pieļaut Latvijas uzņēmumu nonākšanu ārvalstu īpašnieku rokās.

«Zīmols «Daugava» lieliski papildinās holdinga pārtikas produktu grozu, kuru mēs piedāvājam patērētājiem Latvijā un ārvalstīs. «AB Holdinga» stratēģija ir blakus jau esošajiem gaļas un zivju pārstrādes virzieniem attīstīt arī piena un piena produktu ražošanu. Piens mums ir jauna nozare, un mēs esam priecīgi sākt tajā darbību,» sacīja uzņēmējs.

Kā ziņots, pirms divām dienām Vaivars paziņoja, ka ieinteresēts sameklēt līdzīpašnieku Krievijā, kuram ir tirdzniecības kanāli un interese attīstīties.

«Izskatu visus racionālos piedāvājumus no jebkurā valodā runājošiem investoriem, galvenais nosacījums - vēlme attīstīties atbilstoši «Daugavas» kvalitātes standartiem un saimnieciski īstenot uzņēmuma stratēģiju. Meklējam sadarbības partneri - līdzīpašnieku Krievijā, kas pats ir ieinteresēts šajā plašajā tirgū attīstīties un kam ir tirdzniecības kanāli un drošas iespējas realizēt preci,» sacīja Vaivars.

Kā ziņots, informācija «Daugavas» mājaslapas krievu versijā liecina, ka uzņēmums piedāvā iegādāties pusi kompānijas akciju un izplatīt produkciju ar «Daugavas» zīmolu Krievijas tirgū. Tāpat tiek piedāvāts iegādāties visu uzņēmumu par 6,75 miljoniem eiro (4,725 miljoniem latu) ar lielu potenciālu Krievijas tirgū.

Savukārt AS «Swedbank» pārstāve Kristīne Jakubovska «Nozare.lv» norādīja, ka komentārus par klienta paplašināšanās plāniem un biznesa attīstības plāniem var sniegt tikai pats uzņēmums.

«No bankas viedokļa uzņēmumu aktīvs darbs jaunu investoru piesaistē, kas var sekmēt biznesa attīstību, ir atzinīgi vērtējams,» sacīja Jakubovska.

Kā ziņots, 2011.gada 22.novembrī Zemgales apgabaltiesa izbeidza tiesvedību civillietā, kurā AS «Swedbank» vērsās pret SIA «Daudznozaru kompānija «Daugava»», prasot piedzīt parādu 1 265 000 latu apmērā. Līdz ar to pēc deviņus mēnešus ilga konflikta tika panākts oficiāls mierizlīgums.

Saspīlējums starp «Daugavu» un «Swedbank» izveidojās 2011.gada 14.janvārī, kad banka pieprasīja «Daugavai» atmaksāt aizdevuma līdzekļus 1,17 miljonu latu apjomā, uzlika vairākus apgrūtinājumus «Daugavas» un «Piena un maizes nama «Daugava»» aktīviem, kā arī apķīlāja saistīto personu naudas līdzekļus un mantu. Savukārt kompānijas pārstāvji norādīja, ka «Swedbank» demonstrē finanšu terorismu un neierobežotu varu, pieprasot atmaksāt aizdevuma līdzekļus, neraugoties uz pildītajām saistībām.

«Daugavai» patlaban ir 35 tirdzniecības vietas, kompānija ražo aptuveni 70 dabīgu piena produktu veidu, aptuveni 90 maizes un konditorejas izstrādājumu veidu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu