Izvēloties Zatlera dzīvokli, komisija lēmusi par labu lētākajam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Atbildīgā komisija, izvēloties eksprezidenta un politiķa Valda Zatlera dzīvokli, lēmusi par labu lētākajam no nolikuma prasībām atbilstošajiem trīs piedāvājumiem, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Lai gan dalībai konkursā tika iesniegti deviņi piedāvājumi, nolikuma prasībām atbilstoši bija trīs piedāvājumi.

No tiem lielāko izdevīguma punktu skaitu - 93,17 - ieguva lētākais piedāvājums - pretendenta uzņēmējas Irēnas Pulkinenas piedāvātais dzīvokļa īpašums Elizabetes ielā ar platību 195,33 kvadrātmetri 484 934 latu vērtībā. Attiecīgi 190 kvadrātmetrus lielais dzīvoklis Kalpaka bulvārī ieguva 78,43 punktus, bet 193,2 kvadrātmetrus plašais dzīvoklis Kalpaka bulvārī - 77,77 punktus.

LETA jau ziņoja, ka 190 kvadrātmetru dzīvokļa vērtība ir 600 897 lati, bet 193,2 kvadrātmetru lielā dzīvokļa vērtība ir 610 385 lati.

Prasības dzīvokļa īpašumam, pretendentiem iesniedzamie dokumenti un piedāvājumu izvēles kritēriji tika norādīti konkursa nolikumā. Dzīvokļa izvēle tika veikta atbilstoši šādiem kritērijiem - pretendenta piedāvātā dzīvokļa īpašuma kopējā cena - 50%, dzīvokļa īpašuma viena kvadrātmetra cena - 25%, dzīvokļa īpašuma apsaimniekošanas maksa - 5%, ēkas kopējais tehniskais stāvoklis - 10%, dzīvokļa plānojums -10%. Tātad piedāvājuma cena veido 75% kopējā vērtējuma, norādīja prezidenta kancelejā.

Piedāvājumu vērtēšana tika veikta atbilstoši konkursa nolikuma noteikumiem - komisija veica piedāvājuma noformējuma pārbaudi, pretendentu atlasi, tehnisko prasību izpildes atbilstības pārbaudi un izvēlējās saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu atbilstoši konkursa nolikumā noteiktajiem kritērijiem. Piedāvājumi, kuri neatbilda konkursa nolikuma noteikumiem, tika izslēgti no turpmākas dalības konkursā.

Komisija nav lēmusi par papildu ieguldījumu veikšanu dzīvokļa īpašumā. Kā jau iepriekš norādīts, dzīvokļa īpašuma iegādi veiks VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ), teikts Rīgas pils izplatītajā informācijā.

Prezidenta kanceleja informēja, ka likuma «Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu» normas noteic, ka, atstājot Valsts prezidenta amatu, persona, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, saņem no valsts lietošanā vienu valsts dzīvokli. Minētā dzīvokļa izvēles procesu nosaka attiecīgie Ministru kabineta noteikumi. Dzīvokli izvēlas komisija, un tā iegādi veic VNĪ.

Komisija tika izveidota 2011.gada 1.jūlijā, un tās sastāvā ir Valsts prezidenta kancelejas, Finanšu ministrijas, VNĪ un NBS Militārās policijas Valsts prezidenta apsardzes pārstāvji.

Komisija dzīvokļa īpašumu izvēlējās atklāta konkursa rezultātā, pirms konkursa izsludināšanas pārliecinoties, vai valsts īpašumā un attiecīgi valsts institūciju valdījumā nav neizmantotu dzīvojamo telpu, kas būtu piemērotas personas, kura ieņēma Valsts prezidenta amatu, vajadzībām. Prasības dzīvokļa īpašumam pirms konkursa nolikuma apstiprināšanas tika saskaņotas ar Zatleru, norādīja prezidenta kancelejā.

Informācija par konkursu un prasībām dzīvokļa īpašumam bija publiski pieejama. Konkursu izsludināja 2012.gada 17.februārī un piedāvājumu iesniegšanas termiņš tika noteikts 2012.gada 4.jūnijs, skaidroja kancelejā.

«Likums šobrīd neparedz iespēju dzīvokli nepirkt. Iegāde vienmēr ir saistāma ar noteiktu valsts budžeta līdzekļu izlietošanu. Apspriežot konkrētu iegādes darījumu, būtu jānošķir divas situācijas - cik pats darījums ir izdevīgs un vai sabiedrība vispār tādu akceptē, neatkarīgi no summas variācijas. Ņemot vērā, ka līdzšinējā praksē kārtība par bijušo Valsts prezidentu sociālo un citu garantiju nodrošināšanu sabiedrībā rada daudzus jautājumus un pat neizpratni, Valsts prezidenta kanceleja šā gada rudenī plāno Saeimā iesniegt likumprojektu, kas veicinātu samērīguma principa ievērošanu,» teikts Rīgas pils izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, dzīvoklis pašreizējam Reformu partijas Saeimas frakcijas vadītājam tiks pirkts no Pulkinenas par 484 934 latiem.

Jau vēstīts, ka Pulkinenas dzīvokļa īpašums atrodas Elizabetes ielā, Rīgā, un tā platība ir 195,33 kvadrātmetri. Atbildīgā komisija 27.jūlijā pieņēma lēmumu par dzīvokļa īpašuma iegādi un informācija par konkursa rezultātiem ir nosūtīta pretendentiem, Zatleram, kā arī VNĪ un Finanšu ministrijai, norādīja prezidenta kancelejā.

Minētais dzīvoklis esot izvēlēts, jo tas vislabāk ir atbildis izvirzītajiem kritērijiem, aģentūrai LETA 1.augustā skaidroja Līga Krapāne.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu