Pasaules dziļākajā alā zaudēti sakari ar Lietuvas speleologiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Separātiskajā Abhāzijā ir zaudēti sakari ar Lietuvas speleologu grupu, kas devās pētīt pasaules dziļāko Krubera-Voroņjas alu, piektdien paziņoja misijas dalībnieki.

Laikapstākļi ir pasliktinājušies un situācija kalnos Rietumkaukāzā ir kļuvusi kritiska, sacīja ekspedīcijas pārstāve Vaida Jurkeniene, piebilstot, ka sakari ir zaudēti ar alu pētnieku nometnēm, kas atrodas 1200 metru dziļumā.

«Kopš vakardienas mēs nezinām, kas notiek, tā ir ārkārtīgi nepatīkama situācija, visi Lietuvas pārstāvji ir dziļāk par 1200 metriem zem zemes. Mēs esam noraizējušies. Nav skaidrs, vai tur ir iespējams strādāt, kas notiks tālāk un vai ar viņiem viss ir kārtībā,» viņa teica sarunā ar aģentūru BNS.

Jurkeniene stāstīja, ka parasti no speleologiem tiek gaidīta ātra sakaru atjaunošana un sazināšanās ar kolēģiem virszemē.

«Neviens nezina, vai tur kaut kas ir atgadījies, varbūt viss ir kārtībā. Vienkārši mēs to negaidījām. Lietavas dažreiz pārrauj sakarus, jo savienojums ar virszemi tiek veidots pa kabeli,» viņa skaidroja, norādot, ka «tiklīdz laikapstākļi uzlabosies, viņiem ir jāsalabo kabelis un jāsazinās ar mums. Līdz šim nekas nav skaidrs. Cerēsim, ka viss ir labi, jo cilvēki ir pieredzējuši un jau agrāk devušies alās,» teica ekspedīcijas pārstāve.

Viņa atzina, ka glābšanas operācija alā nav iespējama.

«Lielākā daļa speleologu, kas tur atrodas, ir izgājuši glābšanas kursus un ir apmācīti. Komandas glābj viena otru,» viņa paskaidroja.

Lietus laikā dažviet alā ūdens līmenis dažu minūšu laikā var pacelties pa vairākiem metriem. Turklāt daži no ekspedīcijas dalībniekiem iepriekš ziņoja par veselības problēmām.

Apmēram 60 ekspedīcijas dalībnieku vidū 15 ir Lietuvas pārstāvji.

Lietuvas ekspedīcija «Uz Zemes centru 2012» ir daļa no lielāka starptautiska projekta «Call of Abyss» («Bezdibeņa aicinājums»), ko organizē Ukrainas Speleoloģijas asociācija, kas Krubera-Voroņjas alu pēta jau vairāk nekā 13 gadus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu