Sīrijā turpinās kaujas; ANO gatavojas balsojumam Sīrijas jautājumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kamēr ANO Ģenerālā asambleja gatavojas balsot par rezolūciju, kurā pausts nosodījums Drošības padomei par nespēju reaģēt uz krīzi Sīrijā, pašā Sīrijā piektdien turpinās kaujas.

ANO rezolūcijas mērķis ir izdarīt spiedienu uz Drošības padomi, reaģējot uz līdzšinējā ANO un Arābu līgas īpašā vēstnieka Kofi Annana paziņojumu par savu atkāpšanos, jo viņš neesot saņēmis pietiekamu atbalstu tā dēvētā sešu punktu miera plāna īstenošanai.

Kā norāda eksperti, Annana paziņojums ir nepārprotams signāls, kas liecina, ka mēģinājumi atrisināt Sīrijas krīzi politiskā ceļā cietuši neveiksmi.

Līdz šim mēģinājumus Drošības padomē pieņemt rezolūciju, kurā tiktu noteiktas sankcijas pret Bašara al Asada režīmu, bloķējusi Krievija un Ķīna.

Lai apstiprinātu rezolūciju Ģenerālajā asamblejā, pietiek ar vienkāršu vairākumu no 193 ANO dalībvalstīm, taču šī rezolūcija nebūs tiesiski saistoša.

Rezolūcijas projektu sagatavojusi Saūda Arābija, kas atklāti atbalsta Sīrijas nemierniekus. Rezolūcijas tekstā nosodīta Asada valdība par smago ieroču izmantošanu un par atteikšanos atvilkt armiju no dzīvojamajiem rajoniem.

Tomēr, cenšoties nodrošināt nepieciešamo balsu skaitu, no teksta svītrota nepārprotama prasība Asadam atkāpties no amata, vēsta diplomāti.

Tikmēr Sīrijā turpinās kaijas. Armija apšauda nemiernieku pozīcijas lielākajā valsts pilsētā Halebā. Sadursmes turpinās arī Hamā un Damaskā.

Halebā armija cenšas atgūt rajonus, kurus pēdējo divu nedēļu laikā savā kontrolē pārņēmusi nemiernieku izveidotā Brīvās Sīrijas armija (BSA).

Piektdien BSA paziņoja, ka tās kontrolē atrodoties 50% no pilsētas teritorijas, taču šiem apgalvojumiem nav neatkarīga apstiprinājuma.

Cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka ceturtdien visā Sīrijas teritorijā esot nogalināti 170 cilvēki, tostarp vairāki desmiti gājuši bojā Hamā, kas atrodas uz dienvidiem no Halebas.

Vismaz desmit cilvēkus mīnmetēju šāviņi nogalinājuši Jarmukas palestīniešu bēgļu nometnē, kas atrodas Damaskas dienvidu daļā. Abas karojošās puses šajā incidentā vaino viena otru.

Saskaņā ar cilvēktiesību aktīvistu datiem kopš pagājušā gada marta, kad Sīrijā sākās nemieri, upuru skaits jau pārsniedzis 20 000, no kuriem lielākā daļa bijusi neapbruņotas civilpersonas.

Tikmēr saņemtas ziņas, ka Tartūsā tuvāko dienu laikā gatavojas ierasties trīs Krievijas desantkuģi. Uz katra no tiem atrodoties 120 jūras kājnieki un bruņutransportieri.

Britu raidorganizācijas BBC korespondents no Maskavas ziņo, ka pagaidām neesot skaidrs, vai tā ir spēka demonstrācija, vai arī gatavošanās Krievijas pilsoņu evakuācijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu