Tēriņi Zatlera dzīvoklim var būt vēl lielāki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Eksprezidenta Valda Zatlera dzīvokļa iegādē iesaistītās puses nesniedz skaidru atbildi, vai īpašumā pēc tā iegādes vēl tiks veikti remontdarbi, iegādātas mēbeles vai veikti citi interjera uzlabojumi.

Dzīvokļa iegādei bijušajam prezidentam iecerēts tērēt nepilnu pusmiljonu latu, taču kopējie tēriņi var būt lielāki, ja dzīvoklī tiks veikti kādi uzlabojumi. Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji atrunājas, ka pašlaik uz šiem jautājumiem nevarot atbildēt, jo neesot informācijas, vai uzlabojumi ir nepieciešami.

Iepriekšējo prezidentu pieredze rāda, ka valsts viņiem ir nodrošinājusi ne vien «pliku dzīvokli», bet arī tā iekārtojumu, šiem mērķiem atvēlot iespaidīgas summas.

Piemēram, eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīvoklis savulaik tika aprīkots ar finierētiem sarkankoka grāmatskapjiem, kuri izmaksāja 47 724 latus. Finierēti baltā ozola grāmatskapji izmaksāja 10 213 latus, bet šāda paša materiāla garderobes izveidošana prasīja 15 060 latus. Eksprezidentes dzīvoklī tika veikti arī vairāki citi uzlabojumi kopā par aptuveni 145 000 latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt 1996.gadā skandālu un pārmetumus par izšķērdību izraisīja eksprezidentam Guntim Ulmanim paredzētā dzīvokļa remonts, kam tika iztērēts 71 000 latu. Kā izšķērdības spilgtākie piemēri tolaik tika minēts tualetes papīra turētājs par 95 latiem, skapītis par 1706 latiem un kristāla spogulis par 632 latiem.

Par Zatlera dzīvokļa pirkšanu atbildīgā komisija neesot lēmusi par papildus ieguldījumu veikšanu dzīvoklī. Pēc prezidenta kancelejas Preses dienesta pārstāvja Mārtiņa Drēģera vārdiem, pašlaik esot zināms vien tas, ka dzīvoklis atbilst visām konkursa nolikumā noteiktajām prasībām un ir piemērots tūlītējai dzīvošanai.

Vispirms ir nepieciešams noslēgt dzīvokļa pirkuma līgumu, lai būtu iespējams runāt par, piemēram, mēbeļu iegādi, skaidroja prezidenta kancelejas pārstāvis.

Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskais padomnieks Edgars Pastars aģentūrai LETA apgalvoja, ka no eksprezidenta nav saņemti nekādi lūgumi attiecībā uz mēbeļu iegādi vai cita veida dzīvokļa uzlabojumiem. Viņš izteicās, ka parasti cilvēki noslēdz līgumu par dzīvokļa pirkumu un tikai tad domā par «sava ledusskapja» un citu lietu sagādāšanu.

Savukārt Zatlera sekretāre Eva Orēniša neatbildēja, vai Zatlers dzīvoklī vēlas jaunas mēbeles vai cita veida uzlabojumus. Atbildes nesniegšanu Orēniša pamatoja ar to, ka eksprezidents šobrīd atveseļojas pēc pārciestām slimībām un viņam primārie ir veselības jautājumi.

Savukārt «Valsts nekustamo īpašumu», kas reāli veiks dzīvokļa iepirkumu, sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina uzsvēra, ka Zatlera nākamais dzīvoklis Elizabetes ielā ir apsekots un konstatēts, ka tas ir derīgs tūlītējai dzīvošanai. Tas gan nenozīmējot, ka nekādi uzlabojumi dzīvoklī netiks veikti - vienkārši jautājums par papildus ieguldījumu veikšanu nav skatīts.

«Pēc dzīvokļa iegādes «Valsts nekustamie īpašumi» kā pārvaldītājs, uzklausot visu pušu viedokli, izvērtēs jautājumus, kas saistīti ar dzīvokļa uzturēšanu, tai skaitā ieguldījumu nepieciešamību,» piebilda Laukšteina.

Jau ziņots, ka Zatleram nolemts pirkt dzīvokli Elizabetes ielā. Īpašuma platība ir 195,33 kvadrātmetri, bet pirkuma cena - 484 934 lati. Dzīvoklis pieder uzņēmējai Irēnai Pulkinenai. Šis dzīvoklis arī līdz šim tika īrēts Zatlera vajadzībām.

Zatlers pirms komisijas lēmuma pieņemšanas vēstulē ticis informēts, ka komisija iecerējusi izvēlēties Pulkinenas piedāvāto dzīvokli Elizabetes ielā. Vēstulē ticis piebilsts, ka atbildes nesaņemšanas gadījumā eksprezidenta klusēšana tiks uztverta kā piekrišana komisijas lēmumam, stāstīja Drēģeris. Zatlers uz komisijas sūtīto vēstuli nav atbildējis.

Prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā teikts, ka «prasības dzīvokļa īpašumam pirms konkursa nolikuma apstiprināšanas tika saskaņotas ar Zatleru». Pastars piebilda, ka ar Zatleru ir notikušas neformālas konsultācijas saistībā ar kritēriju noteikšanu dzīvokļa izvēlei. Eksprezidents sniedzis viedokli par vēlamo ēkas atrašanās rajonu un dažiem citiem aspektiem.

Pretēju situācijas aprakstu sniedza Orēniša, kura apgalvoja, ka «Zatlers nav iesaistījies nevienā no dzīvokļa izvēles procesa posmiem, tai skaitā dzīvokļa kritēriju noteikšanā».

Pastars piekrita, ka Zatlers nav piedalījies dzīvokļa izvēlēšanās procesā, taču Zatlera sekretāre komisijas darba gaitā esot interesējusies par to, kad minētā institūcija varētu pieņemt savu lēmumu.

Zatlers dzīvokļa piešķiršanas jautājumu ir atsacījies komentēt. «Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem dzīvokļa izvēle ir Valsts prezidenta kancelejas un tās izveidotās komisijas kompetencē, kā arī ievērojot, ka Zatlers dzīvokļa izvēles procesā nav bijis iesaistīts, nekādus komentārus par dzīvokļa izvēli bijušais Valsts prezidents nevar sniegt,» izteicās Orēniša.

Arī Reformu partijas biroja pārstāvji šodien izplatījuši paziņojumu, ka eksprezidents dzīvokļa izvēles procesā neesot bijis iesaistīts un nevarot komentēt komisijas pieņemto gala lēmumu.

Orēniša neatbildēja uz jautājumiem, kāpēc Zatlers nav aicinājis komisiju izvēlēties pieticīgākus kritērijus dzīvokļa izvēlē.

Ar pašu Zatleru aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu