Liepājas iedzīvotāji «vairāku mēnešu garumā cieš no nepanesamas smakas»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gaits Dieziņš/LETA

Liepājas iedzīvotāji «vairāku mēnešu garumā cieš no nepanesamas smakas», kas radusies AS «Liepājas metalurga» darbības rezultātā, aģentūrai LETA apgalvoja Vides aizsardzības kluba (VAK) viceprezidente Elita Kalniņa.

VAK ir nosūtījis vēstuli Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai ar aicinājumu apturēt «Liepājas metalurga» darbību.

Kopš aprīļa regulāri pilsētā jūtama ārkārtīgi spēcīga smaka, kuras iemesls ir «Liepājas metalurga» darbība, apgalvo VAK. Vasarā ķīmiskā smaka ir kļuvusi sevišķi neciešama un vairāku Liepājas rajonu iedzīvotāji ir spiesti turēt ciet logus, izteicās Kalniņa.

»«Liepājas metalurgs» uzlabojumus sola pēc 20 nedēļām, tas nozīmē, ka iedzīvotāju pašsajūta valsts un pašvaldības iestādēm ir vienaldzīga. VAK uzskata, ka jāveic grozījumi likumdošanā, lai šādus objektus varētu apturēt nekavējoties un tie varētu atsākt savu darbību tikai pēc uzlabojumu veikšanas. Patlaban uzņēmumiem tiek dots laiks uzlabojumu veikšanai, bet piesārņojošās darbības tiek turpinātas, tādējādi apdraudot iedzīvotāju pašsajūtu,» akcentēja VAK viceprezidente.

Valsts vides dienesta (VVD) Liepājas reģionālās vides pārvaldes direktore Ingrīda Sotņikova stāstīja, ka pirmās sūdzības par smaku pilsētā saņemtas aprīlī, taču sākumā nav bijis iespējas noteikt smakas cēloni, jo sūdzības par smaku tika saņemtas no ļoti plašas pilsētas teritorijas. Maijā sūdzība tika saņemta no uzņēmuma SIA «Hidrolats», kas atrodas «Liepājas metalurga» tuvumā. Apsekojot teritoriju, vides inspektori secināja, ka dūmi ar raksturīgu smaku nāk no «Liepājas metalurga».

Vides inspektori uzdeva uzņēmumam izstrādāt pasākumu plānu, lai smaka vairs netraucētu iedzīvotājiem. Uzņēmums pasākumu plānu iesniedzis 15.jūnijā.

Nepanesamās smakas cēlonis ir metāla priekšuzsildīšanas iekārta, kas uzstādīta jau pagājušā gada beigās, taču smaka parādījusies līdz ar silto laiku. Šāda iekārta bija nepieciešama, lai mazinātu troksni, kas bija ikreiz, kad aukstais metāls tika ievietots elektrokrāsnīs. Arī ar elektrokrāsnīm uzņēmumam sākumā bija problēmas, jo to darbības laikā Liepājā bija novērojami elektrodarbības traucējumi, vēstīja Sotņikova.

Viņa informēja, ka ir veikti arī smaku mērījumi, taču to rezultāti joprojām nav zināmi, jo laboratorija, kas veic šādas pārbaudes, līdz nākamajai nedēļai ir atvaļinājumā.

Situācijas atrisināšanā ir ieinteresēts arī «Liepājas metalurgs», tādēļ uzņēmums ir atradis firmu, kas uzstādīs attīrīšanas iekārtu, lai pilsētas iedzīvotājus vairs nenomocītu smaka.

Patlaban starp VVD Liepājas reģionālo vides pārvaldi un «Liepājas metalurgu» panākta vienošanās, ka uzlabojumiem jābūt līdz augusta beigām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu