Mediķe: Pilnīgi vesels bērns drīzumā var kļūt par izņēmumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pilnīgi vesels pirmsskolas vecuma bērns vai jaunāko klašu skolēns drīzumā var kļūt par izņēmumu, nevis normu - šādas bažas Lietuvas ziņu aģentūrai ELTA paudusi Kauņas pašvaldības sabiedrības veselības biroja direktore Asta Griciene.

Analizējot datus par 2008. līdz 2010.gadu, mediķus satrauc vairākas tendences, kurām viņi pirms jaunā mācību gada sākuma vēlētos pievērst gan sabiedrības, gan vecāku uzmanību.

Visbiežāk bērniem atklātas skeleta un muskuļu sistēmas, redzes un asinsrites problēmas. Pārsteidzoši, bet diezgan daudziem bērniem tika konstatēts augsts asinsspiediens, kas agrāk bija raksturīgs tikai cilvēkiem jau brieduma gados. Biežāk sastopamas arī elpošanas orgānu sistēmas saslimšanas.

«Bērnu veselības rādītāji tiešām pasliktinājušies. Mazi bērni tagad slimo biežāk nekā agrāk. Tas saistīts gan ar nepareizu uzturu, gan pārlieku liekām slodzēm skolā, mazkustību, ilgu sēdēšanu pie datora,» stāstījusi Griciene. «Fiziskās kultūras speciālisti jau sākuši pārskatīt bērniem noteiktos normatīvus, gatavojoties tos nomainīt pret vieglākiem, jo daudzi skolēni tos vairs nespēj izpildīt.»

«Īpaši satrauc tas, ka jūtami pieaugusi skolasbērnu saslimšana ar nervu slimībām. Tas varētu būt tādēļ, ka ne mazums bērnu palikuši bez vecāku gādības, jo vecāki devušies meklēt laimi ārzemēs,» sacījusi mediķe.

«Grūti tam noticēt un negribētos nevienu baidīt, bet, ja bērnu saslimstības pieaugums netiks apturēts, mums nāksies atzīt, ka esam sagaidījuši slimu paaudzi. Tādēļ lūdzam vecākus un aizgādņus nemitīgi rūpēties par bērnu veselību un laikus sākt ārstēšanu, ja atklāta kāda saslimšana,» viņa aicinājusi.

Saskaņā ar Lietuvas veselības aizsardzības ministra rīkojumu vispārizglītojošo skolu skolēniem līdz 15.septembrim jāiesniedz skolā uzziņa par profilaktiskās veselības pārbaudes rezultātiem.

Griciene norādījusi, ka ir ļoti svarīgi, lai šai uzziņā būtu pēc iespējas sīkāka informācija, kas ļautu sabiedrības veselības aprūpes speciālistiem dot skolotājiem un vecākiem pienācīgus padomus, kam jāpievērš uzmanība audzināšanas procesā. Uzziņas saturs ir pilnīgi konfidenciāls, tādēļ mācību iestāžu medicīnas speciālistiem diagnozes žurnālos jāraksta vienīgi ar koda numuriem un jāpapildina vienīgi ar vispārīgiem ieteikumiem, tādēļ vecāki var būt droši, ka bez viņu ziņas tās netiks izpaustas arī pedagogiem, tomēr vienlaikus tiks gādāts, lai mācību procesā netiktu nodarīts pāri bērna veselībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu