Vācijas arodbiedrības vēlas paaugstināt nodokļus bagātajiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas arodbiedrību un nevalstisko organizāciju (NVO) koalīcija aicina īpaši bagātos vāciešus aplikt ar lielākiem nodokļiem, lai tādējādi glābtu valsti no bankrota.

Aktīvisti uzskata, ka bagāto aplikšana ar augstākiem nodokļiem ļaus ierobežot strauji augošo valsts parādu, kā arī palielināt investīcijas izglītībā un atjaunojamo energoresursu izmantošanā.

Viņus iedvesmojis Vācijas Ekonomisko pētījumu institūta (DIW) atzinums, ka bagātos vajadzētu piespiest desmit procentus no sava īpašuma, kas pārsniedz 250 000 eiro, ieguldīt valsts obligācijās.

Savas ieceres aktīvisti atklātībai nodeva piektdien, aicinot atjaunot īpašuma nodokli, kā arī aplikt bagātākos vāciešus ar vienreizēju kapitāla nodokli. Viņi aicina paaugstināt arī mantojuma nodokli un ar lielākiem nodokļiem aplikt ienākumus, kas gūti no investīcijām.

«Pienācis laiks pārdalīšanai,» norādīja apkalpošanas sfērā strādājošo arodbiedrības «Verdi» līderis Franks Bsirske, piebilstot, ka tik ilgi, kamēr Vācija būs nodokļu paradīze bagātajiem, mantiniekiem un spekulantiem, labklājības valsts būs apdraudēta.

Iniciatīvu pozitīvi novērtējuši opozīcijā esošie sociāldemokrāti (SPD), Zaļā partija un kreiso ekstrēmistu partija «Die Linke» («Kreisie»).

Kā norādījis Gerhards Šiks, kurš zaļo ēnu kabinetā ir atbildīgs par fiskālajiem jautājumiem, ir nepieņemami, ka «sabiedriskie pakalpojumi un sabiedriskā infrastruktūra tiek samazināta tādēļ, ka konservatīvā valdība atkratījusies no īpašuma aplikšanas ar atbilstošiem nodokļiem».

Tikmēr kancleres Angelas Merkeles pārstāvētie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu koalīcijas partneri – Brīvo demokrātu partija (FDP) – norāda, ka nodokļu paaugstināšana nav īstais ceļš.

«Ienākumu pārdale joprojām ir kreiso politiķu iecienītas zāles, taču tās ir pilnībā nepieņemamas mūsu nacionālajai ekonomikai,» uzsvēris FDP ģenerālsekretārs Patriks Dērings.

Viņš piebildis, ka Brsirske, acīmredzot, cenšas izpelnīties «Robina Huda laurus».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu