Trakojošs dators Ņujorkas biržā veicis nejēdzīgus darījumus ar 150 firmu akcijām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Datorizēta tirdzniecības sistēma Ņujorkas biržā (NYSE) 1.augustā izraisījusi nejēdzīgas svārstības aptuveni 150 akciju kursos, ziņo vairāki interneta mediji.

Finanšu žurnāla «Forbes» portāls «Forbes.com» ziņo, ka neilgi pēc NYSE tirdzniecības sesijas sākuma no rīta pēc ASV laika vairāku akciju kurss piedzīvoja tādas svārstības (vairāk nekā 10%), ka birža bijusi spiesta apturēt šo vērtspapīru tirdzniecību. Vainā atzinies «elektroniskais brokeris» «Knight Capital Group», kas esot lielākā elektronisko biržas darījumu kompānija ASV pēc tirgus daļas.

Kā ziņo britu avīze «The Guardian», skandāla rezultātā «Knight Capital Group» ir tuvu sabrukumam, kompānijas akciju cena kritusies par 80% pāris dienu laikā un tirdzniecības «misēklis» tai maksājis 440 miljonus ASV dolāru (242 miljonus latu) pirmsnodokļu zaudējumos.

Kā skaidro «The Guardian», programmatūras kļūda ilgusi 45 minūtes un šajā laikā «Knight Capital Group» sistēmas sastrādājušas milzumu nejēdzību - pašas «uzpūtušas» akciju cenas, tad tās pirkušas, tad pārdevušas ar zaudējumiem. Starp skartajām bijušas gan pazīstamas globālas kompānijas, tādas kā riepu un gumijas preču ražotājs «Goodyear», metālapstrādes koncerns «Alcoa», banka un finanšu grupa «Wells Fargo», kā arī virkne vidēju uzņēmumu, kas kotējas NYSE, raksta «Forbes.com».

Informācijas tehnoloģiju (IT) portāls «The Register», atsaucoties uz ziņu aģentūru «Reuters», raksta, ka, visticamāk, «Knight Capital Group» elektroniskās tirdzniecības sistēma, biržai sākot darbu, vienā laidā veikusi darījumus, kurus bijis paredzēts izpildīt pamazām, dienas gaitā.

«The Register» atgādina, ka šis nav pirmais gadījums, kad elektronisko tirdzniecības sistēmu kļūdas ir izraisījušas svārstības NYSE darbībā. 2010.gadā notika incidents, kas izraisīja svārstības, kas mērāmas triljonu ASV dolāru (ap 550 miljardu latu) apmērā.

«The Guardian» atsaucās uz kādu brokeru firmu, «Knight Capital Group» klientu, kas salīdzina automātiskās elektroniskās tirdzniecības sistēmas ar kodolreaktoriem vai pasažieru lidmašīnām, vērā ņemot kaitējumu, kuru to avārijas var izraisīt.

«Reuters» publicētajā incidenta analīzē teikts, ka notikums kārtējo reizi atgādina, ka NYSE un citas lielas biržas ir vietas, kur darbojas neaptverami ātras informācijas sistēmas, kas var sekundes laikā veikt desmitiem tūkstošu darījumu. NYSE un citās biržās faktiski izzuduši cilvēki, kas «vecos laikos» izpildīja darījumus, un to vietā strādā visdažādākās IT sistēmas, raksta «Reuters».

«Knight Capital Group» bija viens šādas darījumu veikšanas sistēmas turētājs, turklāt programmatūra, kas 1.augustā sāka darīt nejēdzības, bijusi jauna un, iespējams, nepilnīgi testēta. Darījumu izpildes sistēmu turētāji savukārt bieži apkalpo brokerus, kas pieņem pasūtījumus no parastiem klientiem. Tas nozīmē - ja pārtikušais amerikānis Džons lūdz savam brokerim pirkt «XYZ» akcijas, brokeris visu savu klientu darījumu pasūtījumus (bieži tos arī saņemot elektroniski) nodot izpildes kompānijai.

Kā raksta «The Guardian», «Knight Capital Group» apkalpoja vienu no ASV lielākajiem vērtspapīru brokeriem «TD Ameritrade» un vairākus lielus globālus investīciju fondus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu