Drošas braukšanas ieteikumi vasaras sliktajiem laikapstākļiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Krusa, kuras graudi sasniedz olas izmēru, vējš, kas izraisa satiksmes negadījumus, un pēkšņas vētras – tā ir tikai daļa no neparedzamajiem laikapstākļiem vasarā, kas var autovadītājus pārsteigt lielā karstumā. Pērkona negaisa laikā tiek rekomendēts palikt automašīnā, kā arī izvairīties no kontakta ar metāliskiem elementiem, savukārt brāzmaina vēja laikā eksperti iesaka viegli pielāgot riteņus vēja virzienam.

Ja sākas krusa, apturiet automašīnu un palieciet iekšā,» norāda «Renault Braukšanas Skolas» direktors. Ja tomēr jums nepieciešams izkāpt no automašīnas, noteikti cenšaties pasargāt ķermeni (it sevišķi galvu) no potenciālajiem ievainojumiem. Spēcīgas krusas laikā tiek rekomendēts novietot automašīnu tā, ka krusa atsitas pret automašīnas priekšpusi. Sānu un aizmugures logi nav stiprināti, tāpēc tie ir vairāki pakļauti potenciālajiem bojājumiem. Ja gadījumā tiek bojāts logs, to jānostiprina, lai salonā neiekļūtu ūdens, kas var izraisīt tālākus bojājumus.

Spēcīgs vējš ir īpaši bīstams, atrodoties uz tiltiem vai atklātām ceļa virsmām, kur, kā liecina pētījumu rezultāti, tas ir viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa vairāk kā trešdaļu no satiksmes negadījumiem. Jo lielāka un garāka ir automašīna, jo lielāks ir tās virsmas laukums, un līdz ar to – lielāka varbūtība, ka spēcīgs vējš to var novirzīt no ceļa virsmas. «Papildus tiešajiem vēja draudiem mūsu automašīnai, tas var mūsu braukšanas josla iepūst arī kādu citu automašīnu. Tieši tāpēc spēcīga vēja laikā jāievēro īpaša uzmanība un jātur abas rokas stingri uz stūres, lai nepieciešamības gadījumā spētu ātri reaģēt uz briesmām,» brīdina «Renault Braukšanas Skolas» instruktori.

Spēcīgu vēja brāzmu laikā autovadītājam vajadzētu nekavējoties maigi pielāgot riteņus vēja virzienam, lai līdzsvarotu tā spēku. Noteikti jāpielāgo arī braukšanas ātrums laika apstākļiem, kā arī jāpalielina distance ar priekšā braucošo automašīnu vismaz līdz 3 sekundēm.

Ja vētra mūs pārsteidz brauciena laikā, tiek rekomendēts apturēta automašīnu ceļa malā, prom no kokiem, un ieslēgt avārijas signāllukturus. Ja vētra papildina arī zibens spērieni, tad ieteicams palikt automašīnā, tomēr izvairīties no saskares ar jebkādām metāliskām daļām un cita veida aprīkojumu.

Ja automašīnu tomēr nav iespējams apturēt, tad noteikti jāievēro īpaša piesardzība, ievērojami jāsamazina braukšanas ātrums un jāpalielina distance ar priekšā esošo automašīnu. Lietus būtiski samazina redzamību, turklāt garām braucošo lielāko spēkratu, piemēram, autobusu un kravas automašīnu radītie šļaksti vēl vairāk samazina redzamību. Jāņem vērā arī tas, ka šādi laikapstākļi ievērojami palielina bremzēšanas ceļa garumu.

Spēcīgas vētras laikā tiek rekomendēts izvēlēties lielceļus, lai samazinātu iespēju, ka ceļš tiek bloķēts, kā arī izvairītos no krītošiem kokiem vai zibens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu