Policija brīdina: sociālajos tīklos uzdarbojas viltīgi krāpnieki

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Rīgas reģiona policijas darbinieki pēdējā mēneša laikā saņēmuši informāciju par ārvalstu krāpniekiem, kas uzdarbojas interneta sociālajos tīklos, portālu «Apollo» informēja Valsts policijas pārstāve Daiga Kondrāte.

Krāpnieki sociālajos tīklos iepazīstas ar cilvēkiem, uzsāk draudzīgu saraksti, piedāvā iesaistīties dažādos biznesa darījumos, taču vēlāk izkrāpj naudu.

Krāpšanas rūpīgi izplānotas

Atšķirībā no krāpšanām, kurās, piemēram, tiek saņemts e-pasts par milzīgu laimestu loterijā, šajos gadījumos sarakste notikusi vairāku nedēļu garumā, lai iegūtu cilvēku uzticību. Sarakstes laikā krāpnieki stāstījuši par savu dzīvi un sūtījuši arī it kā savus foto no dažādām pasaules vietām.

Vienā no krāpšanas shēmām krāpnieki stāstījuši, ka dienējot armijā un, ka viņu rīcībā nonākuši ievērojami naudas līdzekļi. Viens no svešiniekiem rakstīja, ka esot pārdevis augļu plantāciju un šādā veidā ieguvis vairākus miljonus eiro skaidrā naudā. Vēl kāds krāpnieks ilglaicīgā sarakstē stāstījis, ka kopā ar citiem karavīriem esot atradis kasti ar naudu. Krāpnieki nereti piedāvājuši iepazītajiem cilvēkiem nosūtīt naudu, lai vēlāk dotos pie viņiem un turpinātu tuvākas attiecības.

Lai saņemtu miljonus, jāmaksā tūkstoši

Vēlāk cilvēki saņēmuši vēstules no it kā dažādu valstu muitas darbiniekiem, kuri esot pieprasījuši nosūtīt naudu, lai nerastos sarežģījumi ar vērtīgo sūtījumu piegādi.

Iedzīvotāji nosūtījušas naudu, taču pēc laika saņēmuši paziņojumus par jauniem sarežģījumiem, kuru dēļ jāmaksā papildus nauda. Vienā no gadījumiem kopā samaksāti vairāk nekā 6000 latu, taču vēl kādā nedaudz mazāk par 5000 eiro. Tomēr policijai zināmie apkrāptie cilvēki atteikušies sniegt oficiālus iesniegumus policijā.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki brīdina iedzīvotājus neuzticēties svešiniekiem internetā. Īpaši tad, ja šie cilvēki vēlāk sāk pieprasīt naudu. Policija arī aicina iedzīvotājus par šādiem un līdzīgiem gadījumiem ziņot policijai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu