Latvijas tautieši Anglijā iekuļas nepatikšanās kultūras atšķirību dēļ

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas valstspiederīgie, kuri pastāvīgi dzīvo Lielbritānijā, nereti iekuļas nepatikšanās atšķirīgās kultūras dēļ dažādos sadzīviskos jautājumos Latvijā un Lielbritānijā, intervijā aģentūrai BNS sacīja Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Eduards Stiprais.

Lai iepazīstinātu ar praktiskās dzīves rekomendācijām, kas ļautu izvairīties no daudz nopietnākām problēmām nākotnē, izdevniecība «Anglo-Baltic News» arī plānojot izdot ceļvedi par dzīvi Lielbritānijā, informēja vēstnieks, kurš minēto iniciatīvu arī atzinīgi novērtēja. Arī pati vēstniecība sadarbojas ar pilsētām, kurās dzīvo daudz latviešu, lai tādējādi palīdzētu pašvaldībām sniegt informatīvu palīdzību jauniebraucējiem.

«Dažkārt mūsu tautieši iekuļas dažādās nepatikšanās tādēļ, ka ir kultūras atšķirības, ir dažāda pieeja kādiem sadzīves jautājumiem,» paskaidroja Stiprais.

Viņš minēja divus piemērus šīm kultūras atšķirībām. Piemēram, Latvijā bērnu jau no 2. vai 3.klases neviens no vecākiem no skolas uz mājām nepavada, savukārt Lielbritānijā lielākajā daļā pilsētu un arī daudzos lauku apvidos vismaz līdz 12 gadu vecumam bērnam ir nepārtraukti jābūt kāda pieaugušā pieskatīšanā, un faktiski bērns pat mājās nedrīkst atrasties viens.

Tādējādi dažreiz kaimiņi var nosūdzēt, ka latviešu ģimenē ir nepieskatīts bērns un tā ir problemātiska ģimene. Tādā gadījumā šā jautājuma risināšanā var tikt iesaistīta policija, vietējās bāriņtiesas, sociālie dienesti un kādā brīdī pat var nonākt tik tālu, ka bērns tiek izņemts laukā no ģimenes. Šādos gadījumos arī iesaistās vēstniecība un citas Latvijas iestādes, mēģinot paskaidrot, ka tās ir vienkārši kultūras uztveres atšķirības un vecāki tam nebija pievērsuši uzmanību.

Cita problēma, ar ko bieži saskaras Latvijas tautieši, ir auto apdrošināšana. Stiprais paskaidroja, ka Latvijā tiek apdrošināta automašīna un apdrošināšana iet līdzi automašīnai, savukārt Lielbritānijā faktiski vadītājs ir apdrošināts un apdrošināšana iet līdzi vadītājam. Nereti gadoties, ka latvietis nopērk automašīnu, tiek pateikts, ka apdrošināšana vēl kādu laiku derīga, viņš brauc, viņu aiztur, ja viņš brauc bez apdrošināšanas, ir milzīgi sodi un automašīna tiek konfiscēta. Ja 28 dienu laikā sods netiek samaksāts un automašīna netiek izņemta no stāvvietas, automašīna jau ir zem preses, klāstīja vēstnieks.

«Šīs ir pilnīgi citādas tradīcijasm un cilvēki ar to pirmo reizi sastopas. Tāpēc laba iniciatīva ir «Anglo-Baltic News» izdevniecības vēlme izdot grāmatu–ceļvedi par dzīvi Lielbritānijā ar šīm praktiskajām dzīves rekomendācijām, kas ļauj izvairīties no daudz nopietnākām problēmam nākotnē,» atzina vēstnieks.

Stiprais pastāstīja, ka vēstniecība arī strādā ļoti ciešā kontaktā ar Latviešu nacionālo padomi Lielbritānijā, kas apvieno daudz un dažādas tautiešu apvienības. Vēstniecībai ir laba sadarbība ar latviešu biedrību Pīterboro, kas ir viens no lielākajiem latviešu koncentrācijas centriem Austrumanglijā, tāpat ar Mansfildu, Bostonas pašlaik topošo latviešu biedrību, arī Southemptonas un Mančestras biedrību vadītājiem.

«Tas, ko mēs varam darīt un ko mēs darām, mēs varam palīdzēt šīm biedrībām kontaktēties ar vietējām pašvaldībām. Tajā pašā Pīterboro es esmu ticies ar šīs pilsētas vadību un aicinājis uz sadarbību ar šo biedrību. Tam bija ļoti labi rezultāti, jo arī pilsētas pašvaldība līdz ar to dažādas aktivitātes atbalsta un arī rūpīgāk skatās uz to, kādu informatīvo palīdzību varētu sniegt jauniebraucējiem, kas visvairāk viņiem varētu palīdzēt,» sacīja vēstnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu