Sikhu tempļa šāvējs bijis aktīvs skinhedu forumu dalībnieks

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Slaktiņu sikhu templī ASV sarīkojušais Veids Maikls Peidžs muzicējis rasistu smagā metāla grupās un rakstījis komentārus skinhedu tīmekļa forumos, vairākkārt mudinot to biedrus rīkoties enerģiskāk savas lietas labā.

«Ja jūs gribat satikt cilvēkus, iesaistieties un kļūstiet aktīvāki,» pērn rakstīja Peidžs. «Beidziet slēpties aiz datoriem un izdomāt attaisnojumus.»

Peidžs sevi raksturojis kā skinhedu organizācijas «Hammerskins Nation» biedru. Tās galvenais centrs ir Teksasas pavalstī, ASV, bet filiāles - arī Kanādā un Austrālijā, vēsta Monitoringa dienests SITE, kas seko līdzi ekstrēmistu tīmekļa aktivitātēm.

No 2010.gada marta līdz pērnā gada vidum Peidžs skinhedu tīmekļa vietnē ievietojis 250 ziņojumus un, kā šķiet, gribējis savervēt arī citus.

Novembrī Peidžs iesaistījās diskusijā ar kādu foruma dalībnieku, kurš bija izteicies, ka pametīs Savienotās Valstis, ja prezidenta amatā tiks ievēlēts melnādainais Hērmans Keins.

«Stājies pretī un cīnies, nebēdz,» mudināja Peidžs.

«Pasīva pakļaušanās ir netiešs atbalsts apspiedējiem. Pastāviet par sevi un dzīvojiet 14 vārdos, » komentārā aprīlī rakstīja Peidzš, atgādinot par pazīstamo balto rasistu 14 vārdu mantru.

Peidžs dienējis armijā un tur apguvis psiholoģiskā kara metodes. 1998.gadā viņš no dienesta armijā atbrīvots. Tad viņš kļuva aktīvs rasistu mūzikas «andergraundā» un muzicēja tādās grupās kā «Definite Hate» un «End Apathy».

Savukārt Okrīkas policijas priekšnieks Džons Edvards pirmdien atzina, ka izmeklētāji, iespējams, nekad neuzzinās sikhu tempļa slaktiņa motīvus. Peidžs nav publicējis manifestu, kur būtu aprakstīti uzbrukuma motīvi, nav arī ierakstu blogā vai sociālajā tīklā «Facebook», kas viestu skaidrību par nozieguma motīviem.

«Mums ir daudz informācijas, ko atšifrēt, ko salikt kopā, līdz mēs varēsim jums skaidri pateikt, kāds ir bijis motīvs, ja mēs vispār spēsim to konstatēt,» sacīja Edvards.

Kā jau ziņots, Peidžs svētdien no rīta Okrīkā, Viskonsinas pavalstī, ASV, sarīkoja slaktiņu, nošaujot sešus cilvēkus un četrus ievainojot. Pats Peidžs gāja bojā no policista lodes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu