Lakučs: BMX trases starta kalns uztaisīts neatbilstoši noteikumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Londonas olimpisko spēļu BMX trases starta kalns ir uztaisīts neatbilstoši noteikumiem, bet tas netraucēs Latvijas sportistiem cīnīties par augstākajām vietām, uzsver Latvijas treneris Ivo Lakučs.

BMX sacensības ilgs no trešdienas līdz piektdienai. Pirmajā dienā šoreiz risināsies priekšsacīkstes, kurās tiks aizvadītas sacensības uz laiku. Tajās katrs sportists veiks atsevišķu braucienu, atkarībā no uzrādītā laika iegūstot numuru, ar kuru braucējs būs izlikts vēlāk. Šāds formāts tiek pielietots, lai izslēgtu iespēju, ka spēcīgākie braucēji savā starpā spēkojas vēl pirms fināla. Visi priekšsacīkšu dalībnieki kvalificēsies nākamajai kārtai, līdz ar to nenotiks cīņa uz dzīvību un nāvi.

«Trešdienas kvalifikācijā gūst pārliecību sev, iebaida citus un vissvarīgākais – iegūst pretiniekus nākamajām kārtām,» intervijā «Latvijas Radio» izteicās Ivo Lakučs, kuram Londonā startēs trīs audzēkņi – Pekinas olimpisko spēļu čempions Māris Štrombergs, Eiropas čempions Edžus Treimanis un Eiropas vicečempions Rihards Veide. «Jābrauc uz visu, jo parādi sevi un iegūsti pēc iespējas labākus pretiniekus.

Tikmēr Latvijas izlases treneris un sieviešu braucējas Sandras Aleksejevas treneris Olafs Lakučs pastāstīja, ka braucieni uz laiku šoreiz vairāk būs kā šovs, bet 2016. gadā tajā jau varētu tikt izcīnīts atsevišķs medaļu komplekts, atgādinot, ka pasaules čempionātā medaļas šajā disciplīnā tiek sadalītas jau otro gadu.

«Šoreiz nepaspēja ielikt programmā,» teica O.Lakučs.

Ivo Lakučs atzina, ka šoreiz sportistiem paredzēti daudzi treniņi - trīs treniņu sesijas un vēl priekšsacīkstes ir pilnīgi pietiekoši.

«Man ļoti nepatīk starta kalns un nebaidos teikt, ka tas neatbilst noteikumiem – ir metru par zemu,» skarbs bija I.Lakučs. «Viņi to izdarījuši apzināti un tas ir angļu pirksts. Starta kalns ir ielikts standartos. Organizatori to nav ņēmuši vērā, bet tagad neko vairs nevar izmainīt. Jau pirms gada Pasaules kausā visi jutās slikti – angļi ilgstoši solījās izmainīt, bet nav to paveikuši.»

Runājot par trasi, I.Lakučs atzina, ka tā ir nekonkurētspējīga, lai vēlāk varētu atgūt startā zaudēto. «Ja nepieļauj ļoti lielas kļūdas un ievēro ideālo trajektoriju, viss ir kārtībā. Pārējiem ir grūti apdzīt, jo ir šauras virāžas. Svarīgākā ir pirmā taisne.»

Pašu sacensību galveno favorītu un vēsturē pirmo BMX olimpisko čempionu Štrombergu apkārtējie notikumi nebaida. «Māris uzskata, ka šāda trase mums dos vēl lielāku motivāciju cīnīties pret visiem, kas grib likt šķēršļus.»

«Cik zinu, visi čaļi perfektā kondīcijā, brauc un izskatās ļoti labi,» I.Lakučs teica par latviešu konkurentiem. «Ļoti patīkami, ka izdomātas tādas olimpiskās spēles, jo ir četrgades atskaite gan sportistiem, gan treneriem. BMX braucēji nav tikušies kopš maija, tāpēc būs ļoti interesanti pavērot taktiskās spēles.»

Olafs Lakučs pastāstīja, ka šoreiz sacensības risināsies arī tad, ja būs lietus.

«Trase ir labi salīmēta un dubļi nedraud. Savukārt starts ir ar smilšpapīru,» stāstīja O.Lakučs. «Pirmā taisne ir ļoti sarežģīta meitenēm – pirmajā lēcienā sportistes lido par tālu, ja brauc ar pilnu ātrumu, bet otrajā uzreiz vajag pilnu ātrumu. Jāsaprot cik ātri vari ieskrieties. Tālāk viss atkarīgs no vēja virziena – otrā taisne ir skatāma pavēja gadījumā.»

Kā ziņots, maija beigās notikušajā pasaules čempionātā Aleksejeva pusfinālā piedzīvoja kritienu, saraujot kājas sānu saites, krustenisko saiti un arī gūstot meniska plīsumu. Kaut trauma izklausījās nopietna, sportistes treniņu darbu tas daudz neiespaidoja.

«Trauma ļoti nedaudz izmainīja treniņu procesu, bet, skatoties uz ātrumu, ko viņa rādīja Latvijas trasēs, viss izdarīts par 100%,» O.Lakučs teica par savu audzēkni.

BMX priekšsacīkstes trešdien sāksies plkst.17 pēc Latvijas laika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu