«Reverta» iziet no aktīvā līzinga tirgus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Akciju sabiedrība Reverta ir veiksmīgi noslēgusi līzinga kompānijas Ukrainā Parex Lizing pārdošanas darījumu, kura ietvaros saņemto maksājumu kopējā summa ir 2,8 miljoni ASV dolāru. Tādējādi Reverta ir izdevies realizēt tās pārvaldībā esošo līzinga kompāniju kredītportfeli būtiski ātrāk, nekā to paredz Ministru kabineta un Eiropas Komisijas apstiprinātais restrukturizācijas plāns. Kopumā kopš 2008. gada beigām no līzinga kompāniju pārdošanas ir atgūti vairāk 240 miljoni ASV dolāru. Bez tam, pateicoties rūpīgi pārdomātai darījuma struktūrai un nosacījumiem, maksājumus no Parex Leasing (Krievijā) pārdošanas Reverta turpinās saņemt līdz 2013. gada nogalei, tā nodrošinot valsts ieguldījuma atmaksai nepieciešamo naudas plūsmu, portālu «Apollo» informēja Marita Ozoliņa-Tumanovska, AS «Reverta» Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja.

«Īstenojot Ukrainas līzinga kompānijas pārdošanas darījumu, esam pilnībā izgājuši no aktīvā līzinga tirgus, kas ir loģisks solis gan no biznesa, gan no mūsu darbības stratēģijas viedokļa. Izvērtējot un salīdzinot iespējamos rīcības scenārijus, ir skaidri redzams, ka ieguvumi no līzinga kompāniju pārdošanas ir ievērojami lielāki nekā no to saimnieciskās darbības turpināšanas uzņēmumam noteikto ierobežojumu ietvaros,» norāda Reverta valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Kā ziņots iepriekš, Ministru kabineta un Eiropas Komisijas apstiprinātais Parex bankas restrukturizācijas plāns nosaka līzinga kompāniju NVS valstīs darbības izbeigšanu līdz 2013. gada 31.decembrim, tās pārdodot vai likvidējot. Papildus līdzekļu ieguldīšana līzinga kompāniju saimnieciskās darbības attīstīšanā un uzturēšanā nav atļauta.

Kopumā ir sekmīgi realizēta šādu līzinga kompāniju pārdošana:

  • Parex Lizing Baltkrievijā (2010.g.) : pārdošanas rezultātā atgūti 8,5 miljoni ASV dolāru, kopumā kopš 2008. gada no Baltkrievijas līzinga kompānijas atgūtu 25 miljoni ASV dolāru. Atbilstoši noslēgtā līguma nosacījumiem pēdējie maksājumi tika saņemti 2012. gada sākumā;
  • Parex Leasing un Extroleasing Krievijā (2011. g.) : jau pirmajā maksājumā tika atgūti vairāk nekā 14,5 miljoni dolāru, papildus tam līdz šim brīdim ir saņemti vēl 1,3 miljoni ASV dolāru. Maksājumus no Parex Leasing problemātisko aktīvu portfeļa izstrādes Reverta turpinās saņemt līdz pat 2013. gada beigām. Kopš 2008. gada no abu kompāniju līzinga portfeļa izstrādes kopumā ir atgūti vairāk nekā 120 miljoni ASV dolāru;
  • Pareks Lizing and Faktoring Azerbaidžānā (2011. g.) : 2011. gadā noslēgtā līguma ietvaros ir atgūti 3,4 miljoni ASV dolāru, bet kopš 2008. gada beigām no Azerbaidžānas līzinga portfeļa kopumā ir atgūti vairāk nekā 50 miljoni ASV dolāru;
  • Parex Lizing Ukrainā (2012. g) : pārdošanas darījuma summa 2,8 miljoni ASV dolāru. Kopš 2008. gada beigām kopumā no Ukrainas līzinga portfeļa ir atgūti vairāk nekā 45 miljoni ASV dolāru.

Tāpat kā iepriekš veiktajos darījumos, arī attiecībā uz Parex Lizing kompānijas Ukrainā pārdošanu tika ņemti vērā vairāki būtiski faktori, kas norādīja uz tūlītējas pārdošanas priekšrocībām:

  1. apjomīgās administratīvās izmaksas, kas nepieciešamas kompānijas darbības nodrošināšanai un kontrolei ārpus valsts robežām;
  2. restrukturizācijas plānā noteiktais aizliegums veikt ieguldījumus līzinga kompāniju darbības attīstībā;
  3. juridiskie riski, kas saistīti ar citas valsts jurisdikciju un atšķirīgo biznesa vidi;
  4. būtiskas naudas summas ieguvums.

Papildus uzziņai:

AS Reverta ir lielākais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs. Reverta darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos - kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010. gada 1.augusta līdz 2012. gada 26.jūlijam Reverta no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 380 miljonus eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu