Vidusskolēnu sagatavot skolas gaitām ir lētāk nekā pirmklasnieku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/spapax/

Izdevumi mācību gada uzsākšanai vecāko klašu skolēniem ir mazāki nekā skolēniem, kas mācās pamatskolā, tā savos zinātniski pētnieciskajos darbos, pētot sava novada ģimeņu budžetus, secinājuši paši skolēni.

Piedaloties «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta organizētajā konkursa «Jaunais finanšu eksperts», skolēni arī izpētījuši, ka lielākie izdevumi, gatavojoties skolas gaitām, parasti saistīti ar apģērba, kancelejas preču un mācību līdzekļu iegādi.

Mazāki izdevumi vecākajās klasēs saistīti ar to, ka jaunieši vairs neizaug no drēbēm tik ātri kā pamatskolā un arī vajadzība pēc specifisku mācību piederumu iegādesvecākajās klasēs samazinās, konstatējis Iecavas vidusskolas 11. klases skolēns Kārlis Ozoliņš.

Sagatavojot bērnu mācību gadam, izdevumi sākumskolas skolēna vajadzībām vidēji sasniedz 100 latus, pamatskolā tie vidēji ir 70–80 lati, bet vidusskolā ap 60 latiem – tāsavā pētījumā secinājusi Valmieras Valsts ģimnāzijas 11. klases skolniece Aija Karlsone, aptaujājot vairāk nekā 50 novada ģimenes.

Šie dati sakrīt ar «Swedbank» Privātpersonu finanšu institūta iepriekš veikto pētījumu, kas atklāja, ka vecāku izdevumi saistībā ar bērnu skolas gaitu atsākšanu 1. septembrī var sasniegt pat 100 latus par katru skolēnu.

«Pirmais septembris ir liels notikums daudzās ģimenēs ne tikai emocionāli, bet arī finansiāli. Lai tas nenāktu kā pārsteigums, ieteicams jau savlaicīgi plānot ar skolu saistītos izdevumus un iepirkties pārdomāti, tādējādi izvairoties no pārlieku lieliem tēriņiem,» norāda Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktore Ieva Use-Cimmermane. «Tāpat ir vērts pārdomāt to, kādas pārmaiņas ģimenes ikdienas izdevumos nesīs bērna skolas gaitu atsākšana – cik naudas būs jāatvēl nokļūšanai uz skolu, pusdienām un citiem izdevumiem.»

Lai palīdzētu ģimenēm plānot ar skolu saistītos izdevumus, Swedbank Privātpersonu finanšu institūts sagatavojis desmit noderīgus padomus:

1. Iekrājiet. Viens no veidiem, kā izvairīties no pārāk lielas skolas izdevumu ietekmes, ir savlaicīgi tiem sagatavoties un nepieciešamo naudas summu iekrāt. Piemēram, katru mēnesi ieskaitīt atsevišķā bankas kontā ģimenes valsts pabalstu, kas šobrīd ir 8 Ls mēnesī un gada laikā ļauj iekrāt 96 latus – skolas gaitu uzsākšanai aptuveni nepieciešamo naudas summu. Ja bērns sāk mācīties izlaiduma klasē, ar to saistītajiem izdevumiem ir vērts sākt krāt jau rudenī. Tāpat ģimenes budžeta plānošanu atvieglo savlaicīga naudas atlikšana klases ekskursijām.

2. Ieplānojiet laiku. Skolai vajadzīgo mantu iegādei nepieciešams atvēlēt pietiekami daudz laika, lai visus pirkumus nevajadzētu veikt vienā dienā un vietā. Tas ļauj iepirkties pārdomāti, salīdzinot cenas un piedāvājumus dažādās tirdzniecības vietās, un iepirkumus veikt pakāpeniski, nevis pēdējā brīdī. Tāpat ieteicams rūpīgi apsvērt nepieciešamo daudzumu un nepirkt «ar rezervi».

3. Apmainiet grāmatas. Ja nepieciešams iegādāties mācību grāmatas, vispirms sazinieties ar bērna klases audzinātāju un noskaidrojiet, vai skolā netiek organizēta mācību grāmatu apmaiņa dažādu klašu bērnu starpā. Ja nē, pārrunājiet iespējas ieviest šādu praksi skolas mērogā. Meklējiet iespējas nepieciešamās grāmatas saņemt bibliotēkā (arī citās skolās) vai nopirkt lietotas.

4. Saglabājiet burtnīcas. Ja no iepriekšējā mācību gada saglabājušās klades un burtnīcas, kurās daudz tukšu lapu, tās iespējams turpināt izmantot, pārlīmējot uzrakstu (klases ciparu) uz vāka. Kancelejas preces lētāk var iegādāties īpašās vairumtirdzniecības bāzēs, skolēnu tirdziņos un ne reti pat pārtikas un saimniecības preču veikalos.

5. Apģērbiet gudri. 1.septembrim iegādājieties tādu tērpu, ko bērns varēs izmantot arī ikdienā. Svinīgi izskatīsies balts krekls vai blūze, meitenes var to papildināt ar atlasa lentēm, puiši - ar kaklasaiti vai tauriņu. Tērēt daudz naudas apģērba iegādei nav lietderīgi, jo bērni un jaunieši ātri no tā izaug.

6. Ieguldiet skolas somā. Taupīt uz skolas somas iegādes rēķina nav ieteicams. Tā kā bērns tajā ikdienā pārnēsās smagus priekšmetus, tai jābūt ērtai, izturīgai un ar vienkāršu dizainu, kas neapniks un pēc kāda laika nesāks šķist pārāk bērnišķīgs.

7. Sagatavojiet ziedus. Ja ir tāda iespēja, palīdziet bērnam pašam sagatavot 1.septembra puķu pušķus skolotājiem no dārza vai pļavas ziediem. Arī paša gatavota apsveikuma kartiņa neko nemaksās, bet būs vērtīgs apsveikums ikviena skolotāja acīs. Lielā apjomā ziedus lētāk iegādāties var tirgū vai ziedu vairumtirdzniecības bāzēs.

8. Plānojiet ikdienas izdevumus. Lielākie izdevumi skolas laikā bērniem parasti ir par pusdienām un transportu. Lai bērns skolā būtu paēdis, izvērtējiet, vai izdevīgāk maksāt par pusdienām skolas ēdnīcā vai arī sagatavot bērnam līdzi ņemamas pusdienas un veselīgus našķus. Ja bērns uz skolu dodas ar sabiedrisko transportu, pērciet mēnešbiļeti, tas būs izdevīgāk. Savukārt, ja savu atvasi uz mācībām vedat ar auto, painteresējieties, vai kāds bērna skolasbiedrs nedzīvo jums tuvumā - tādējādi varat dalīt izmaksas ar kaimiņiem vai arī organizēt bērnu vešanu uz skolu maiņās.

9. Izglītojiet bez maksas. Bērna ārpusskolas aktivitātēm un pulciņiem nav obligāti jābūt par maksu. Par bezmaksas iespējām interesējieties skolā, pašvaldībā un internetā. Piemēram, galvaspilsētā dažādus bezmaksas pulciņus piedāvā Rīgas Dabaszinību skola.

10. Piešķiriet kabatas naudu. Rodiet iespēju bērnam sīkiem personīgiem tēriņiem piešķirt kabatas naudu, lai arī cik nelielu. Tas atvasei dos praktisku pieredzi ar naudu, mācīs atbildību un ļaus patstāvīgi apgūt krāšanu lielākiem mērķiem, cenu salīdzināšanu, pirmo finanšu lēmumu pieņemšanu.

«Swedbank» Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga struktūrvienība, kas, ņemot vērā savu ilggadējo pieredzi ārzemēs, strādā pie iedzīvotāju finanšu prasmju un zināšanu attīstības Latvijā. Institūts regulāri informē un izglīto sabiedrību par dažādiem ar naudu un ģimenes budžeta plānošanu saistītiem jautājumiem, veic pētījumus un līdzdarbojas dažādās valsts mēroga darba grupās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu