Absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju vēlas dzīvot privātmājā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe

Savrupmāja Rīgas un Rīgas rajona robežās vai apbūves gabals privātmājas celšanai gleznainā Latvijas vietā – tāda ir absolūtā vairākuma jeb 81% mūsu valsts iedzīvotāju vēlme. Vīrieši dotu priekšroku savas sapņu mājas celšanai pie dabas krūts, savukārt sievietes labprāt iegādātos villu Jūrmalā. Tādas ir Latvijas iedzīvotāju pamatvēlmes, izvēloties premium klases nekustamo īpašumu. Par to liecina Snapshots* un premium klases nekustamo īpašumu jomā strādājošā uzņēmuma Baltic Sotheby’s International Realty veiktās aptaujas dati, portālu «Apollo» informēja Jana Cīrule, Baltic Sotheby’s International Realty PR un mārketinga menedžere.

Saskaņā ar Baltic Sotheby’s International Realty aptaujas datiem 27% Latvijas iedzīvotāju iegādātos privātmāju Rīgā, 27% – galvaspilsētas apkaimē un vēl 27% – apbūves gabalu gleznainā vietā. Vismazāko interesi Latvijas iedzīvotājos (tikai 6% respondentu) raisa dzīvoklis Jūrmalā. Turpretim ārzemju pircējiem tieši šī nekustamā īpašuma kategorija šķiet vispievilcīgākā.

Aptaujā atklājās ievērojamas atšķirības starp to, kā vīrieši un sievietes uztver premium klases nekustamo īpašumu. 33% stiprā dzimuma pārstāvju iegādātos zemes gabalu gleznainā vietā un uzceltu tur savu sapņu māju. Līdzīga vēlme ir tikai 22% sieviešu. Savukārt 26% sieviešu izteica vēlmi iegādāties villu Jūrmalā, un vīriešu vidū šādu vēlēšanos pauda tikai 12%. Tomēr jāatzīmē, ka daiļā dzimuma pārstāves spēj pielāgoties apstākļiem un ir gatavas piekāpties. Pēc aptaujas datiem, 26% sieviešu atzina gatavību iegādāties māju Rīgā un vēl 26% – tās apkaimē.

Baltic Sotheby’s International Realty eksperti norāda, ka Latvijas iedzīvotāji ir ārkārtīgi pieķērušies savai pašreizējai dzīvesvietai. Tādēļ viņu sapņu premium klases nekustamais īpašums atrodas gandrīz turpat, kur viņi pašlaik dzīvo. 39% rīdzinieku vēlas iegādāties māju Rīgā, 32% mazpilsētu iedzīvotāju un 30% laucinieku iegādātos zemes gabalu pie dabas krūts.

«Latvijas iedzīvotāji sākuši aktīvi interesēties par premium klases nekustamā īpašuma iegādi tikai šogad, tomēr parasti šāda veida objektus pērk ārzemnieki,» norāda Baltic Sotheby’s International Realty līdzīpašniece Ilze Mazurenko. «Viņu vēlmes iedalāmas aptuveni šādi:

  • pieaugušu bērnu vecāki sev parasti iegādājas apartamentus vai māju Jūrmalā noteiktā attālumā no trokšņainās Jomas ielas, savukārt bērniem viņi iegādājas dzīvokļus Rīgā vai Jūrmalā.»

Kādu premium klases nekustamo īpašumu jūs iegādātos (respondenti varēja atzīmēt vairākus variantus)

Objekts

% respondentu

Māja Rīgas apkaimē (Mārupē, Ķekavā utt.)

27

Apbūves gabals gleznainā vietā

27

Māja Rīgā (Mežaparkā, Ķīpsalā utt.)

27

Villa Jūrmalā

19

Dzīvoklis Rīgas klusajā centrā

19

Muiža/pils Latvijā

15

Dzīvoklis Vecrīgā

12

Dzīvoklis Jūrmalā

6

* Snapshots aptauju veica uzņēmums Omnicom Media Group. Izlase tika veidota proporcionāli katras Latvijas sociāldemogrāfiskās grupas īpatsvaram, lai visas grupas būtu pārstāvētas izlasē un tās atbilstu dažādām sociāldemogrāfiskajām iezīmēm. Aptaujā piedalījās 1021 cilvēks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu