«Latio»: Tipveida dzīvokļu pircēji arvien lielāku uzmanību pievērš zemes īpašumtiesībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iegādājoties sērijveida dzīvokli, pircēji arvien biežāk pievērš uzmanību tam, vai zeme, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu ēka, pieder dzīvokļu īpašniekiem vai arī tiek nomāta, teikts «Latio» jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā, portālu «Apollo» informēja Roberts Kārkliņš, «Latio» tirgus pārskatu projektu vadītājs.

«Mūsu praksē ir gadījumi, kad pircēji ir atteikušies no dzīvokļa iegādes tikai tādēļ, ka zeme pieder citam īpašniekam un ir jāmaksā par tās nomu. Šāda situācija sāk ietekmēt arī dzīvokļu cenu mājās, kas atrodas uz nomātas zemes, it sevišķi tad, ja nomas maksa ir augsta. Daudzviet notikušais nomas maksas pieaugums, kā arī pēdējo mēnešu tendences tipveida dzīvokļu tirgū vēlreiz apliecina, ka valstij būtu daudz nopietnāk jāpievēršas dalītā īpašuma un piespiedu nomas problēmu risinājumam,» uzsver «Latio» Vērtēšanas daļas vadītāja Diāna Štāle.

Tāpat kā iepriekšējos mēnešos, arī jūlijā pircēji lielāko interesi izrādīja par nelieliem - vienas, divu istabu - tipveida dzīvokļiem tādā stāvoklī, lai tajos būtu iespējams uzreiz dzīvot bez lielu līdzekļu ieguldīšanas remontā. Atbilstošs piedāvājums par īpašuma kvalitātei adekvātu cenu ir diezgan neliels.

Nelielos tipveida dzīvokļus pircēji pārsvarā iegādājas par saviem līdzekļiem. Nereti šie pircēji ir iepriekš pārdevuši lielāku dzīvokli un vēlas nopirkt vienu vai vairākus mazākus, piemēram, vienistabas un divistabu dzīvokli.

Tuvojoties mācību gada sākumam, par vienistabas sērijveida dzīvokļu iegādi interesējas citu pilsētu un lauku iedzīvotāji, kuru bērni sāks studijas Rīgā.

Rīgas sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena jūlijā saglabājusies iepriekšējā mēneša līmenī un bija 583 eiro. 2012.gada septiņu mēnešu laikā sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena ir pieaugusi par 1,4%. Salīdzinājumā ar 2011.gada jūliju šā gada jūlijā sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 1,2%.

Labā tehniskā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu cenas tādos mikrorajonos kā Purvciems, Pļavnieki, Zolitūde, Imanta un Ziepniekkalns vienistabas dzīvokļiem jūlijā bija 22 000-29 000 eiro, divu istabu dzīvokļiem - 28 000-38 000 eiro, trīs istabu dzīvokļiem - 34 000-47 000 eiro, četru istabu dzīvokļiem - 40 000-55 000 eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu