Bīstamā inerce

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ik gadu nepiestiprinātu priekšmetu dēļ aptuveni 13 000 cilvēku visā pasaulē gūst ievainojumus. Pēkšņs bremzēšanas gadījumā tie objekti, kas nav atbilstoši nostiprināti, sekojot inerces principiem, lidos uz automašīnas priekšpusi ar ātrumu, kas līdzvērtīgs braukšanas ātrumam pirms bremzēšanas. Tas nozīmē, ka priekšmets var saplēst logus, sabojāt mērinstrumentu paneli vai pat ievainot pasažierus. Biežākās sekas ir galvas ievainojumi un nobrāzumi, tomēr atkarībā no priekšmetu svara un braukšanas ātruma ievainojumi var būt vēl nopietnāki. Nepiestiprināti dzīvnieki, kā arī nepiesprādzēti pasažieri aizmugures sēdvietās var izraisīt vēl traģiskākas sekas.

Sadursmes vai pēkšņas bremzēšanas gadījumā, automašīnai braucot ar aptuveni 90 km/h, ceļojumu soma, kas sver 9 kg, iegūst trieciena spēku, kas līdzvērtīgs 450 kg. Ar šādu spēku sadursmes testos iespējams noraut marionetes roku. Priekšmeti, kas novietoti uz mērinstrumentu paneļa pie vējstikla, rada šādu risku. Pat, ja to izmēri ir mazi, augstums, kādā tie atrodas, var radīt nopietnus ievainojumus, piemēram, galvas apvidū.

Visi nepieciešamie priekšmeti būtu jānovieto bagāžniekā vai mazākos salona nodalījumos. Tieši šādos nodalījumos jānovieto arī mobilie tālruņi, kartes un brilles. Ja kaut kad jāatrodas salonā, piemēram, dzērienam, tas jānovieto uz pasažiera sēdvietas vai, vēl ieteicamāk, uz zemes pasažiera sēdvietas pusē. Katrā apstāšanās reizē noteikti jāatbrīvojas arī no atkritumiem, lai izvairītos no situācijas, ka uz zemes esošs priekšmets nonāk, piemēram, pie pedāļiem. «Autovadītāji īsti neapzinās, cik bīstami var būt automašīna nepiestiprināti priekšmeti, pat ja to izmēri ir nelieli. Pārbaudīšanai, vai automašīna nav nepiestiprinātu priekšmetu, vajadzētu kļūt par ieradumu - līdzīgi kā drošības jostu lietošanai,» norāda «Renault Braukšanas Skolas» direktors.

Īpaša uzmanība jāpievērš arī dzīvnieku pārvadāšanai, to atbilstoši piestiprinot tā, lai netraucētu autovadītāja redzamībai un kustībām. Tie var tikt novietoti kastē uz aizmugurējās sēdvietas un piesprādzēti ar drošības jostām, kā arī īpaša novietnē bagāžas nodalījumā, ja automašīna ir universālis vai furgons. Lielāka izmēra suņiem nepieciešams uzpurnis, un tie jāpiesprādzē ar drošības jostu, savukārt mazāka izmēra suņi jāievieto atbilstošā pārvietojamā kastē un jāpiesprādzē. «Pārvadājot dzīvniekus, jābrauc ļoti vienmērīgi, izvairoties no asiem pagriezieniem un pēkšņas bremzēšanas,» skaidro Renault Braukšanas Skolas instruktori.

Daudz cilvēku ir pārliecināti, ka aizmugurējās sēdvietās drošības jostu lietošana nav obligāta. Ar šādu pārliecību viņi riskē ne tikai ar savām dzīvībām, bet arī ar pārējo pasažieru dzīvībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu