Apdraudēta Gaismas pils pabeigšana līdz 2014. gada sākumam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lai arī nesen publiski izskanējusi informācija, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils projekts tiks pabeigts nākamā gada laikā un jau 2014. gadā, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, tiks atvērta visiem apmeklētājiem, notikumi liecina, ka arī šie termiņi ir apdraudēti.

Kā zināms, līdz šim būvdarbi galvenokārt kavējās finansējuma samazinājuma dēļ krīzes gados. Sākotnēji ēkai bija jābūt pabeigtai jau 2011. gada vidū, tomēr finansējuma samazinājuma dēļ projekta būvniecības termiņu nācās ievērojami pagarināt. Publiski izskanējis, ka pašlaik tiek turpināti darbi pie LNB galvenās ēkas, tomēr, manuprāt, to pilnībā nevarēs nodot ekspluatācijā, ja nebūs paveikti visi infrastruktūras darbi.

Lai darbus veiktu saskaņā ar grafiku, publisku konkursu par LNB infrastruktūras būvniecību vajadzēja izsludināt jau iepriekšējās kultūras ministres Sarmītes Ēlertes laikā. Tomēr līdz ar politiskajām pārmaiņām pagājušā gada vasarā būvdarbu izsludināšana ievilkās. Gandrīz pirms gada Kultūras ministres amatā nokļuva Žanete Jaunzeme-Grende, tomēr arī viņas pārraudzībā Kultūras ministrijas vadībai ar Gaismas pils infrastruktūras projektu ir gājis ļoti lēni un joprojām nav atrasta būvkompānija, kas veiks infrastruktūras darbus.

Es un citi eksperti uzskatām, ka bibliotēka laikā netiks atvērta, ja vēl ilgi tiks vilkts garumā jaunās bibliotēkas ēkas 1. kārtas infrastruktūras objektu būvniecības iepirkums. Kā liecina publiski pieejamā informācija Iepirkumu uzraudzības mājaslapā, pirmais konkurss par 1. kārtas infrastruktūras būvniecību tika izsludināts tikai šī gada sākumā – 4. janvārī, un vēl joprojām rezultāta nav.

Šobrīd kopš konkursa izsludināšanas ir pagājuši jau vairāk nekā 8 mēneši, tomēr uzvarētājs vēl joprojām nav zināms un nav skaidrs arī, kad beidzot tiks uzsākti infrastruktūras būvniecības darbi. Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) jau vairākkārt konstatējis nepilnības konkursa rīkošanas gaitā, tāpēc atrisinājumu situācijai varam gaidīt vēl ilgi.

Situācija ir gana satraucoša un vieš pamatu bažām par to, vai jaunā LNB ēka tiks atvērta pēc šobrīd plānotā nākamā gada 31. decembra, kad visam jābūt pabeigtam. Infrastruktūras objektu būvniecības laikā var rasties arī neparedzēti sarežģījumi un šķēršļi, tāpēc KM kavēšanās ar konkursa izsludināšanu līdz pat šī gada sākumam, ir tuvredzīga, lai neteiktu vairāk. KM pārstāvji iepriekš publiski pauduši, ka paredzamais infrastruktūras objektu izbūves laiks ir vairāk nekā viens gads, turklāt jāņem vērā, ka priekšā vēl ir ziema, kad āra darbi ir tehnoloģiski ir neiespējami, kā arī bibliotēku paredzēts atvērt apmeklētājiem pēc minētā nākamā gada 31. decembra, kas arīdzan jau ir ziemā. Tik inženiertehniski sarežģītu infrastruktūras objektu būvniecība ir laikietilpīga un komplicēta, turklāt jāveic saskaņā ar jau notiekošajiem būvdarbiem – bibliotēkas ēkas būvniecību –, tāpēc kavēšanās traucēs arī Gaismas pils būvniecības procesam.

Infrastruktūras pirmās kārtas iepirkumā ir iekļautas neskaitāmas pozīcijas, kas tiešā veidā ietekmēs bibliotēkas darbu un ēkas pieejamību. Tāpēc jāņem vērā arī tas, ka arī to nevarēs nodot ekspluatācijā, ja nebūs pabeigti infrastruktūras darbi, jo tādā gadījumā bibliotēku faktiski nevarēs ekspluatēt. Šajā iepirkuma konkursā vēl joprojām nezināmā uzvarētāja pārziņā būs objekti, tikai pēc kuru pabeigšanas ēka būs faktiski funkcionējoša. Būvkompānijas, kas kādreiz beidzot noslēgs līgumu ar KM, pārziņā būs gan tehniskās ēkas būvniecība, gan apkārtējo ielu uzlabošana un jaunu luksoforu uzstādīšana, gan virszemes autostāvvietas būvniecība un teritorijas labiekārtošanas darbi. Vēl kāds aspekts, kas ir jāņem vērā, ir apjomīgais pārvākšanās process, kuru kavēs aktīvi būvdarbi jaunās bibliotēkas teritorijā.

Jāņem vērā, ka 2014. gads būs laiks, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, un, kā iepriekš norādījusi KM, jaunā bibliotēka būs notikumu epicentrā – tajā notiks visa veida pasākumi: izstādes, kongresi, konferences, koncerti, darbosies specializēti veikali un informācijas punkti. Tāpēc es uzskatu, ka šāda KM kavēšanās un riskēšana ar bibliotēkas atvēršanu ir neadekvāta un neizprotama.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu