Sprūdžam būs jāskaidro pārmetumi par nodokļu «optimizāciju»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Reformu partija» (RP) sagaida, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) atbildēs uz pārmetumiem par nodokļu «optimizāciju», taču RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis jau tagad apšauba Sprūdžam veltītos apvainojumus.

Aizdomas, ka, strādājot savā uzņēmumā un nesaņemot algu, bet gan bezprocentu aizdevumus, Sprūdžs būtu izvairījies no nodokļu nomaksāšanas ir «diez gan apšaubāmas», uzsvēra Dombrovskis. Runa ir par aizdevuma saņemšanu no uzņēmuma, un viņam esot «skaidrs», ka tas tiks atmaksāts no Sprūdža ienākumiem, par kuriem savukārt būs samaksāti nodokļi. Frakcijas priekšsēdētāja vietnieks gan atzina, ka to, ka aizdevums tiks atmaksāts, viņam nav zināms absolūti precīzi.

«Aizdevums nav alga, tāpēc apgalvojumi, ka tādā veidā var optimizēt nodokļus - sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli, ir stipri apšaubāmi,» skaidro Dombrovskis.

Viņš noliedza, ka šajā gadījumā būtu iespējams vilkt paralēles ar «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa gadījumu, kad pēdējam tika pārmesta izvairīšanās no pievienotās vērtības nodokļa samaksas, pērkot auto.

Pieņēmumus, ka Sprūdžs aizņēmumus varētu neatmaksāt un tos ir paņēmis, lai, izvairītos no nodokļu samaksas, Dombrovskis dēvē par «nekorektām un tendenciozām spekulācijām». Viņš atgādināja, ka aizdevumi un kredīti ir paņemti vairākiem politiķiem, tajā skaitā Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), taču no šiem faktiem nevar izdarīt tāda veida secinājumus.

RP šai situācijai pieiet ar «īpašu nopietnību» un uzskata, ka ministriem ir jāatrodas «ārpus jebkurām aizdomām». Tāpēc ministrs vistuvākajā laikā sniegs skaidrojumu, ar kuru, cerams, tiks kliedētas visas šaubas par Sprūdža rīcību, akcentēja Vjačeslavs Dombrovskis.

Frakcijas priekšsēdētāja vietnieks skaidroja, ka katram uzņēmumam ir sava savdabīga situācija, un viņš pieļāva, ka līdzīgi kā Sprūdžs varētu rīkoties tie uzņēmēji, kuri drīzumā savu uzņēmumu plāno pārdot, lai tādējādi iegūtu ienākumus.

Vjačeslavs Dombrovskis vērsa uzmanību, ka informācija par Sprūdžu ir parādījusies laikrakstā «Neatkarīgā», kura ir saistīta ar biznesmeņiem, kurus neapmierina RP sāktās reformas. Politiķis apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, vai runa ir par to, ka «Neatkarīgajai» būtu pietuvināts par oligarhu dēvētais Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»).

«Neatkarīgajā» publicētais raksts par Sprūdža nodokļu «optimizāciju» «vēlreiz norāda uz to, ka ministra iesāktās reformas ostās un pašvaldībās nav pa prātam ar laikrakstu saistītajiem uzņēmējiem un politiķiem,» aģentūru LETA par RP viedokli informēja RP preses pārstāve Daiga Holma.

Laikraksts «Neatkarīgā» šodien raksta, ka Sprūdžs, vēl būdams uzņēmējs, ir veicis nodokļu «optimizāciju», uzņēmumā algas vietā saņemot aizdevumu. Sprūdžam piederošās kapitālsabiedrības neesot viņam maksājušas algu par darbu valdes locekļa vai valdes priekšsēdētāja amatos, bet viens no šiem uzņēmumiem izsniedzis viņam apjomīgu aizdevumu.

Darba algas aizstāšana ar aizdevumiem valdes locekļiem, kuri vienlaikus ir arī šo uzņēmumu īpašnieki, ļauj «optimizēt» uzņēmējiem sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (35,09%) un iedzīvotāju ienākuma nodokli (25%), atzīmē laikraksts.

Kā liecina Sprūdža valsts amatpersonas deklarācija, viņš pērn vēlā rudenī, jau būdams valsts amatpersonas statusā, ņēmis 108 408 latu kredītu, tādējādi kopējās parādsaistības palielinot līdz 409 000 latu.

No amatpersonas deklarācijas redzams, ka Sprūdžs no sev piederošajām uzņēmējsabiedrībām algu nav saņēmis, lai gan vēl aptuveni mēnesi pēc ievēlēšanas Saeimā bijis valdes loceklis sešos uzņēmumos.

Arī RP deputāts Valdis Liepiņš aicina dot Sprūdžam iespēju izskaidrot radušos situāciju, nevis rīkot «ķenguru tiesu». Viņš pats nevar spriest, vai ministrs ar savu rīcību ir centies izvairīties no nodokļu samaksāšanas. Vaicāts par to, vai sabiedrībai nevar rasties aizdomas par šādu rīcību, Liepiņš akcentēja, ka «aizdomas var rasties par visu».

Ņemot vērā, kāda Latvijā ir prese, jāskatās, kurš ir ieinteresēts, lai kādu nomelnotu. Esot jāņem vērā, ka, ja kāds ir ieinteresēts, presē par konkrētu politiķi var tikt izveidota samērā «neķītra bilde», piebilda deputāts.

Vaicāts, vai tā, kā rīkojās Sprūdžs, viņš ieteiktu darīt arī citiem uzņēmējiem, Liepiņš atbildēja, ka būtu jāizpēta, vai šāda rīcība ir likumīga. «Ja tas ir likuma robežās, tad tā ir katra izvēle, kā rīkoties,» skaidroja politiķis.

Arī viņš norādīja, ka «aizņēmums būs jāatmaksā no nopelnītas naudas, par ko būs jāmaksā nodokļi.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu