Honekera sulainis: Komunistu vadoņa galda manieres bija šausmīgas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIAnovosti/Scanpix

Kādreizējais Austrumvācijas komunistiskā režīma līderis Ēriks Honekers ēdis ar atvērtu muti un dzēris Rietumvācijas alu, savos tikko klajā nākušajos memuāros raksta viņa bijušais sulainis. 

Lotārs Hercoga par Honekera sulaini kalpojis 12 gadus un varējis vērot viņa privāto dzīvi, kuru slēpa Sociālistiskās vienības partijas vadoņa villas mūri Vandlicā, kur ezera krastā izvietotajā ciematā mitinājās daudzi režīma funkcionāri.

Katru rītu Honekers esot dzēris svaigu citronu sulu, «lai izsargātos no gripas», savā grāmatā «Honecker privat: Ein Personenschützer berichtet» («Honekers privāti: Stāsta miesassargs») raksta Hercogs.

Būdams profesionāls oficiants, Hercogs 1962.gadā iestājās Austrumvācijas slepenpolicijas «Stasi» dienestā un nonāca režīma līderu apsardzes nodaļā. Desmit gadus vēlāk viņš tika pārcelts uz Honekera personīgo svītu.

Atceroties partijas politbiroja locekļu manieres, Hercogs atzīst, ka šajā jomā bijis «plašs lauks uzlabojumiem», un piebilst, ka pie toreizējo Austrumvācijas pārvaldītāju vakariņu galda strēbšana, čāpstināšana, atraugāšanās un runāšana pilnu muti bijusi parasta parādība.

Pats Honekers esot ēdis lielā ātrumā, priekšroku dodot vienkāršiem vācu ēdieniem.

«Viņš noteikti nebija gardēdis,» atzīst Hercogs.

Lai gan kopā ar Honekeru Hercogs nodzīvojis 12 gadus, tostarp 30 reizes pavadot viņu valsts vizītēs un atvaļinājumos, abi nekad tā arī neesot sarunājušies.

«Es apkalpoju un turēju muti,» raksta Hercogs, piebilstot, ka viņš ticis instruēts muti vērt vaļā tikai tad, ja tiek uzrunāts.

«Un tā kā viņš nekad mani neuzrunāja, mums nekad neradās iespēja parunāt,» piebilst kādreizējais komunistiskā režīma līdera sulainis.

Servējot Honekera galdu, uz tā vienmēr atradies bundžās pildīts Rietumvācijā ražotais alus DAB un cigaretes HB, kas bijušas domātas partijas vadoņa sievai Margotai, kura ieņēma izglītības ministres amatu.

Taču kad pie galda bijuši arī viesi, Honekers demonstratīvi dzēris tikai Austrumvācijā ražoto alu «Radeberger».

Honekers «nekad neizrādīja savas jūtas», atceras Hercogs. Taču piebilst, ka attiecībās ar savu mazdēlu bijis mīkstsirdīgs. Reiz, piemēram, totalitārā režīma vadonis neesot spējis noraidīt puišeļa prasību ļaut viņa sunim palikt ēdamistabā.

Hercoga grāmatā var lasīt arī par daudzajām privilēģijām, kuras baudījuši komunistiskā režīma funkcionāri. Tostarp aprakstītas īpašās ēdienkartes viņu ģimenēm nedēļas nogalēs un pārtikas produkti, kas piegādāti ar partijas autotransportu.

Kad funkcionāri un viņu kundzes sākušas žēloties, ka Austrumvācijā ražotais «Wartburg», ar kuru parasti veiktas piegādes, radot pārāk lielu troksni, ticis sameklēts Rietumvācijā ražots «Volkswagen» furgons.

Hercogs Honekera sulaiņa amatā kalpojis līdz 1984.gadam, kad pēkšņi ticis atsaukts, nepaskaidrojot iemeslus.

Tikai vēlāk viņš uzzinājis, ka pie tā bijusi vainojama viņa meita, kas neapdomīgi pa telefonu sarunājusies ar savu draugu Rietumberlīnē. «Stasi» sarunas noklausījās un atzina, ka šie kontakti var radīt drošības riskus.

Honekers mira 1994.gadā 81 gada vecumā, atrazdamies trimdā Čīlē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu