Strazds drīkst pildīt tiesneša pienākumus, taču viņam pasliktinājusies veselība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētais, bet vakar no izolatora atbrīvotais Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds saskaņā ar viņam piemēroto drošības līdzekli drīkst pildīt tiesneša pienākumus, aģentūrai LETA atzina viņa aizstāvis Pāvels Rebenoks.

Strazdam tiek pārmesta fiktīvu darbinieku nodarbināšana. Viņš ir atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas - dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā -, un viņam piemēroti drošības līdzekļi - noteiktas nodarbošanās aizliegums, proti, aizliegums pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegums tuvoties noteiktām personām, kā arī pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē.

Rebenoks skaidroja, ka Strazds nedrīkst pildīt tikai tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, taču var strādāt par tiesnesi, tostarp iztiesāt lietas. Tas izriet no likuma par tiesu varu. Par tiesnesi viņš varot strādāt līdz brīdim, kad pret viņu tiek sākta kriminālvajāšana.

Tomēr nav zināms, vai Strazds tuvākajā laikā atsāks pildīt tiesneša pienākumus, jo šodien viņš devies pie ārstiem. Pēc Rebenoka teiktā, jau pirms aizturēšanas Strazdam bija pasliktinājusies veselība, bet aizturēšanas fakts un no tā izrietošais stress radījis savu ietekmi uz veselību. Iespējams, ārsti izlems, ka Strazdam nepieciešams izsniegt darba nespējas lapu.

Tāpat Strazdam saskaņā ar KNAB piemēroto drošības līdzekli reizi nedēļā jāierodas kādā policijas iecirknī.

KNAB preses pārstāve Ieva Kucika, aģentūrai LETA skaidrojot izmeklētāja lēmumu par drošības līdzekļa izraudzīšanu kādas tiesas priekšsēdētājam, norādīja, ka persona noziedzīgu nodarījumu izdarījusi kā tiesas priekšsēdētājs, un KNAB nav kriminālprocesuāla pamata viņu atstādināt no tiesneša amata pienākumu izpildes.

Saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto, tiesneša disciplināratbildību un atbilstību amatam jāvērtē Tieslietu ministrijai un Tiesnešu disciplinārkolēģijai, atzīmēja Kucika.

Savukārt Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnesei Skaidrītei Buividei, kura ir otra kriminālprocesā iesaistītā persona, piemēroti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums tuvoties noteiktai personai.

Strazds līdz šim nav sniedzis liecības, jo viņam neesot izprotama aizdomu būtība. Pēc Rebenoka teiktā, KNAB ir «sacēlis lielu troksni no nekā». Viņam stāsta fabula par Strazda nodarījumiem šķiet neloģiska. Strazdam neesot saprotamas aizdomas, jo tās esot vispārējas, neesot saprotams, par kādu laika posmu KNAB mēģinājis viņam inkriminēt likumpārkāpumu izdarīšanu.

Kā ziņots, KNAB darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Strazdu.

Kriminālprocess kopumā sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Buividei ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Buivide pēc liecību sniegšanas KNAB ir saslimusi, un viņai izsniegta darba nespējas lapa.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu