Aptaujā noskaidros ārvalstu tūristu viedokli par pieredzēto Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tūrisma attīstības valsts aģentūra (TAVA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un tirgus un socioloģisko pētījumu aģentūru «Latvijas fakti», vēloties izzināt ārzemju tūristu ceļošanas kvalitatīvos aspektus, sākusi aptauju visā valstī, un tā ilgs līdz septembrim. 

Pirmo reizi šāda aptauja tika rīkota 2007.gadā pēc Latvijas Universitātes pasniedzēju - Aijas van der Steinas un Ilzes Mednes - ierosinājuma. Nākamās bija 2009. un 2010.gadā, un nu - atkal, pēc TAVA uzkrātās pieredzes zinot, ka nav vajadzības aptauju organizēt biežāk nekā reizi divos gados, jo dzīve tik strauji nemainās.

Šajā reizē aptaujas metodoloģiju un pašu anketu palīdzēja izstrādāt augstskolu tūrisma nozares mācībspēki - Andris Klepers, Aija van der Steina, Ilze Medne un Maija Rozīte. Aptauju veiks tirgus un socioloģisko pētījumu aģentūru «Latvijas fakti».

Aptaujas mērķis ir iegūt datus par tūristu apmierinātību, uzzināt to, kā viņi vērtē Latvijas pakalpojumus, ko viņi mūsu valstī izmanto. Kur viņi ir ieguvuši informāciju par Latviju, kādi bijuši ceļotāju priekšstati par mūsu zemi un vai tie ir mainījušies, uzturoties šeit? Vai viņi ieteiktu saviem radiem, draugiem un paziņām doties uz Latviju? Kā ārzemnieki vērtē konkrētus pakalpojumus, kā tērē naudu, kā ceļo pa Latviju un kurās vietas uzturas?

TAVA stratēģiskās plānošanas vadītāja Inese Šīrava skaidro: «Oficiālie statistikas dati nesniedz ieskatu kvalitatīvajos jautājumos. Tie vairāk ir kvantitatīvie rādītāji - cik tūristu ir atbraukuši un no kurienes. Bet, ko viņi šeit dara un kā jūtas, mēs no Centrālās statistikas pārvaldes datiem nevaram uzzināt. Tāpēc mums ir vajadzīga šāda aptauja, kas veicinās mārketinga pētījumus un sekmēs mārketinga aktivitāšu īstenošanu.»

Kad aģentūra «Latvijas fakti» būs datus apkopojusi, izanalizējusi un sagatavojusi gala ziņojumu, pēc Ineses Šīravas vārdiem, tiks iegūts darba dokuments, uz kura turpmāk TAVA varēs balstīt gan savas mārketinga aktivitātes, gan izvēlēties informācijas kanālus, kurus cilvēki vairāk lieto.

«Aptaujā iekļauti arī brīvie jautājumi, kur tūristiem ir iespēja izteikt savu viedokli vai pieredzi, kāda viņiem bijusi, - negatīva vai pozitīva. Tie būs dati, ar ko varēsim strādāt gan mēs, gan nozare un pašvaldības. Tūrisma informācijas centri ļoti interesējas par aptauju,» uzsver TAVA speciāliste.

Aģentūras «Latvijas fakti» vadītājs Aigars Freimanis atzīst: «Šī aptauja mums ir izaicinājums ne tikai tāpēc, ka aptauju veiksim ārzemju tūristu vidū, bet arī tāpēc, ka respondentu skaits būs trīs tūkstoši. Tas ir ļoti liels skaits. Aptaujās, kuras veicam, lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli, respondentu skaits ir viens tūkstotis, un tas mūsu valstij ir pietiekami.»

Aptauja notiks visā Latvijā, lai iegūtu informāciju arī no tiem tūristiem, kas dodas uz reģioniem. Respondentu izlases veidotas, ņemot vērā tūristu skaitu, kas brauc uz konkrētajiem reģioniem. Ja intervēs Latgalē, vairāk tiks aptaujāti krievu tūristi, ja apvaicās tūristus Kurzemē, tie vairāk būs lietuvieši - t. i., atlase tiek veikta proporcionāli no kopējā tūristu skaita konkrētajā valsts daļā.

Aptauju veic apmēram 30 intervētāju. Tie ir cilvēki, ar kuriem aģentūra «Latvijas fakti» strādājusi jau līdz šim, tikai šoreiz ņemts vērā, vai viņiem ir angļu un/ vai krievu valodas zināšanas, jo jāuzrunā svešzemnieki.

Pirmajā nedēļā tika aptaujāti ārzemju tūristi Rīgā un Rundāles pilī, nākamajās nedēļās aptauja notiks reģionos, vietās, kuras ieteikuši tūrisma informācijas centri. Turklāt vairākās tūristu koncentrēšanās vietās reģionos, lai aptvertu dažādus tūristus ne tikai pēc dzimuma un vecuma, bet arī interesēm, naudas tēriņiem, uzturēšanās ilguma un citiem kritērijiem.

«Tūrisma informācijas centros zina, kur vairāk pulcējas cilvēki, kurus saista izklaide, kur - tie, kas vēlas baudīt dabu vai kultūru, » stāsta Aigars Freimanis. Aptauja Latgalē tiks veikta nedēļā, kad notiks Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā , un svētceļinieki atkal ir gluži cita tūristu grupa.

Pētījums, tāpat kā iepriekšējie, tiks publiskots un būs pieejams mājaslapā «tava.gov.lv», kā arī izsūtīts nozarei. Apkopotos datus varēs izmantot augstskolas, lai veiktu savus mazākus pētījumus, piemēram, pētītu kādus noteiktus tirgus vai vecuma grupas.

Plānots, ka gala ziņojums tiks sagatavots līdz decembra sākumam, kad notiks gadskārtējais Tūrisma forums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu