«Baltajā sarakstā» iekļūst gan «Latvenergo», gan «Rimi Latvija»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā dēvētajā baltajā sarakstā jeb padziļinātās sadarbības programmā iekļauts gan AS «Latvenergo», gan mazumtirgotājs SIA «Rimi Latvija», gan būvuzņēmums SIA «Arčers».

Šos un vēl četrus uzņēmumus - SIA «Getliņi Eko», SIA «Akvedukts», SIA «Bio-Venta» un SIA «Tikkurila» - šodien Finanšu ministrijā sveica ar iesaistīšanos padziļinātās sadarbības programmā. Šī programma dos iespēju saņemt īpašu attieksmi un pretimnākošu sadarbību no valsts puses.

Padziļinātā sadarbības programma tika sākta jūlijā, un tā izveidota ar mērķi veicināt ciešāku un efektīvāku sadarbību starp nodokļu maksātāju un nodokļu administrāciju, mazinot administratīvo slogu. Padziļinātās sadarbības programmas komisija ir pieņēmusi lēmumu par pirmajiem septiņiem uzņēmumiem, kuri pievienojas programmai.

Šie septiņi uzņēmumi saņems vairākas priekšrocības sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID).

VID ģenerāldirektores pienākumu izpildītājs Tālis Kravalis ir gandarīts, ka jau tik daudzi uzņēmumi ir atsaukušies piedāvājumam iekļauties šajā sadarbības programmā. Viņš solīja, ka VID centīsies izpildīt nosacījumus, nodrošinot ātrāku programmas dalībnieku apkalpošanu.

Kā ziņots, uzņēmumiem, kas būs ieguvuši Padziļinātās sadarbības programmas dalībnieka statusu, būs iespēja atviegloti un ātri komunicēt ar VID un būs vairākas priekšrocības: pievienotās vērtības nodokļa atmaksa īsākā laikā, individuāls VID konsultants, savlaicīga informācija par VID konstatētajiem iespējamiem nodokļu nemaksāšanas riskiem, VID rakstiskas atbildes sagatavošana ātrāk nekā noteiktā kārtībā.

Lai nodokļu maksātājs tiktu iekļauts «baltajā sarakstā», tam jāatbilst vairākiem pamatkritērijiem: saimnieciskā darbība tiek veikta ilgāk nekā pilnus trīs pārskata gadus un nodokļu parādu kopsumma nepārsniedz 100 latus. Darbinieku mēneša vidējie darba ienākumi pirmajos trijos gada ceturkšņos pēdējo četru ceturkšņu periodā līdz pieteikuma iesniegšanai nevar būt mazāki par 100% no vidējiem darbinieku ienākumiem valstī minētajā periodā attiecīgajā nozarē.

Lai iegūtu programmas dalībnieka statusu, nodokļu maksātājs vai tā valdes vai padomes loceklis saistībā ar nodokļu maksātāja darbību nedrīkst būt atzīts par vainīgu noziedzīgā nodarījumā par krāpšanu, kontrabandu, neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm vai citām vērtībām, uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas (licences), izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Pēdējo trīs pārskata gadu laikā nodokļu maksātājs nedrīkst būt sodīts par nodokļu normatīvo aktu pārkāpumu, saistībā ar kuru budžetā papildu iemaksājamās summas pārsniedz 6% no nodokļu maksātāja attiecīgā pārskata gada apgrozījuma. Lai tiktu iekļauts «baltajā sarakstā», gada laikā pirms pieteikuma iesniegšanas nodokļu maksātājs nedrīkst būt veicis darījumu vai darījumus, kuru kopējā summa pārsniedz 1000 latu, ar tādu nodokļu maksātāju, kuram VID apturējis saimniecisko darbību.

VID uzskata, ka kritērijiem iekļaušanai tā dēvētajā baltajā sarakstā jeb dalībai padziļinātās sadarbības programmā varētu atbilst aptuveni 300 Latvijas uzņēmumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu