Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijai pieteikušies divi būvnieki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas pils Priekšpils rekonstrukcijas galveno būvdarbu veikšanai pieteikušies divi pretendenti, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

Viņa skaidroja, ka iepirkuma komisija izvērtēs visu iesniegto dokumentu atbilstību kritērijiem un nolikuma prasībām un tikai tad izraudzīsies uzvarētāju.

«Ņemot vērā, ka Priekšpils rekonstrukcija un restaurācija ir viens no pašreiz lielākajiem VNĪ investīciju projektiem, piedāvājumi tiks izskatīti ļoti rūpīgi. Tikai tad tiks lemts par uzvarētāju un varēs nosaukt izmaksas,» sacīja Laukšteina, nekonkretizējot, cik ilgi izvērtēšana varētu ilgt.

Jau ziņots, ka pretendentiem nepieciešams industriālās drošības sertifikāts, kas dod tiesības strādāt ar valsts noslēpuma objektiem, un, otrkārt, Rīgas pils Priekšpils ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis, uz ko attiecas likums «Par kultūras pieminekļu aizsardzību».

Rīgas pils Priekšpils daļa ir vērsta uz Vanšu tilta, Krišjāņa Valdemāra ielas un Pils laukuma pusi. Tā ir daļa, kur pašlaik strādā Valsts prezidenta kanceleja, kā arī priekšpils ietver vairākas telpas, kas šobrīd atrodas avārijās stāvoklī un netiek izmantotas, piemēram, Baltā zāle, Svētku zāle, un vēl citas. Vērienīgie remontdarbi ietver arī pamatu pastiprināšanu, iekšējo inženierkomunikāciju un ārējo inženiertīklu pārbūvi, Prezidenta telpu grupas rekonstrukciju un restaurāciju. Tāpat tiks izveidots reprezentācijas telpu interjers.

Būvdarbu beigu termiņš ir 30 mēneši pēc būvatļaujas saņemšanas. VNĪ ir šī projekta pasūtītājs, organizētājs un finanšu resursu piesaistītājs, uzņemoties norēķinus ar aizdevējiem.

Jau ziņots, ka, sagatavojot nākamā gada valsts budžetu, Finanšu ministrijai (FM) būs jāparedz ilgtermiņa saistības 17,986 miljonu latu apmērā VNĪ Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas finansēšanai, nolēma valdība.

Nākamgad šim mērķim būs jāparedz 592 265 lati, 2014.gadā - 389 982 lati, 2015.gadā - 4,424 miljoni latu, 2016.gadā - 7,548 miljoni latu un 2017.gadā - 5,032 miljoni latu. Šis finansējums paredzēts Rīgas pils rekonstrukcijas projekta otrajai kārtai.

Kultūras ministrijai, sagatavojot un iesniedzot FM priekšlikumus kārtējā gada valsts budžeta likumprojektam, būs jāparedz finansējums Rīgas pils Konventa nomas maksas izdevumu segšanai VNĪ - 2017.gadā 87 978 lati un no 2018.gada katru gadu 263 933 lati.

FM un VNĪ būs jānodrošina Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas darbu pabeigšana līdz 2017.gada 31.augustam. Ēkas nomas līguma sākuma termiņš plānots 2017.gada 1.septembrī.

Ja pēc Rīgas pils rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādes, pēc būvniecības līgumu noslēgšanas vai būvniecības darbu laikā būvniecības provizorisko izmaksu apmērs mainīsies, FM būs jāiesniedz Ministru kabinetā rīkojuma projekts par ilgtermiņa saistību precizēšanu atbilstoši VNĪ precizētajām būvniecības izmaksām.

Kā ziņots, kamēr Rīgas pils tiks remontēta, Valsts prezidenta Andra Bērziņa darba telpas atradīsies Melngalvju namā. Iecerēts, ka Valsts prezidenta kanceleja darbu Melngalvju namā varētu sākt septembrī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu