Luksofors ar fotoradara funkcijām uz Jelgavas šosejas esot «bīstams»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Šonedēļ uz šosejas Rīga-Jelgava pie Olaines uzlikts luksofors, kas līdzīgi kā fotoradars reaģē uz ātruma pārsniegšanu, savukārt tā darbības rezultātā novēroti vairāki satiksmes negadījumi, - šodien raksta portāls «zz.lv».

«Zz.lv» novērojuši, ka minētajā vietā ceturtdien notikuši vairāki ceļu satiksmes negadījumi, lai gan ierīces uzstādītāji šāda luksofora nepieciešamību pamato ar satiksmes drošību.

Uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) pārstāve Nelda Neimane medijam skaidrojusi, ka luksoforā iestrādāts sensors, kas «pamana» ātruma pārkāpējus.

«Tā ir gājēju pāreja, kuru šķērsot gājēji var, nospiežot pogu luksoforā. Taču «sarkanais» iedegsies arī tad, ja luksoforam tuvosies automašīna, kas pārsniegs atļauto braukšanas ātrumu, tāpēc pārkāpējam to nāksies samazināt piespiedu kārtā,» stāstīja Neimane.

Viņa gan nezina teikt, no kāda attāluma sensors iedarbojas, tāpēc arī nevarēja komentēt, vai strauja bremzēšana neradīs avārijas situācijas.

Portāls «zz.lv» gan pārliecinājās, ka ceturtdienas vakarā pie luksofora notikušas vairākas avārijas gan virzienā uz Jelgavu, gan virzienā un galvaspilsētu.

«Šāds luksofors uzlikts, lai uzlabotu satiksmes drošību. Pirms tā izvietota zīme «Fotoradars», taču sodus par ātruma pārsniegšanu šajā gadījumā autovadītāji nesaņems,» portālam stāstījusi ceļu apsaimniekošanas uzņēmuma pārstāve, piebilstot, ka jaunumam nav saistības ar fotoradaru uzstādītāju «Vitronic».

Līdzīga ierīce darbojoties arī Babītē.

LVC komentārs:

Luksofors atrodas apdzīvotas vietas teritorijā, ceļa posmā, kur maksimālais atļautais braukšanas ātrums ir 70 kilometri stundā

Gājēju pārejas luksofors papildināts ar ātruma kontroles radariem un videokamerām. Katrā braukšanas virzienā ir uzstādīts viens radars uz konsoles virs ceļa, pietiekamā attālumā no gājēju pārejas – 120 metri. Ja autovadītāji pārsniedz radaros noregulēto ātrumu, tiek dots signāls luksofora vadības sistēmai, un konkrētajā virzienā tiek apturēta satiksme uz 20 sekundēm, luksoforā ieslēdzot dzelteno un pēc tam sarkano gaismas signālu.

Ātruma pārkāpējs vai tā transporta līdzekļa reģistrācijas numurs netiek fiksēts, vienīgā sankcija pārkāpējiem ir lieka apstāšanās.

Ātruma radaru uzstādīšanas mērķis ir nodrošināt to, lai autovadītāji ievērotu atļauto braukšanas ātrumu konkrētajā ceļa posmā, tā paaugstinot mazaizsargāto satiksmes dalībnieku – gājēju – drošību uz gājēju pārejas.

Lai nodrošinātu satiksmes drošību un vienmērīgu satiksmes plūsmu konkrētajā ceļa posmā Olainē, autovadītāji tiek aicināti ievērot ar ceļa zīmēm noteikto maksimālo atļauto braukšanas ātrumu un drošu attālumu no priekšā braucošā transporta līdzekļa.

Šis nav pirmais šāda veida luksofors. Līdzīgs luksofors pirms vairāk nekā gada ir uzstādīts Babītē. Tas darbojas bez problēmām un ir izpelnījies satiksmes ekspertu atzinību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu