Arī Buivide varēs turpināt pildīt tiesneša pienākumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide varēs turpināt tiesneses pienākumu pildīšanu, kad atgriezīsies darbā pēc darba nespējas laika, aģentūru LETA informēja tiesas kancelejas vadītājs Ingars Sprukts.

Šobrīd Buividei ir izsniegta darba nespējas lapa, un viņas pienākumus izpilda tiesnese Ligita Gavare. Visas tiesneses Buivides lietas tiks noņemtas no izskatīšanas.

Pēc RAT priekšsēdētājas Sandras Strences lūguma Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) RAT atsūtījis pieejamo informāciju par ierosināto krimināprocesu pret tiesnešiem Strazdu un Buividi, tomēr no RAT puses nekādas sankcijas vēl nesekos, stāstīja Sprukts.

No likuma par tiesu varu izriet, ka par tiesnesi viņa varēs strādāt līdz brīdim, kad tiks uzsākta kriminālvajāšana.

LETA jau ziņoja, ka arī KNAB aizturētais, bet vakar no izolatora atbrīvotais Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājs Ziedonis Strazds saskaņā ar viņam piemēroto drošības līdzekli drīkst pildīt tiesneša pienākumus, aģentūrai LETA atzina viņa aizstāvis Pāvels Rebenoks.

Strazdam tiek pārmesta fiktīvu darbinieku nodarbināšana. Viņš ir atzīts par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 318.panta 2.daļas - dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā -, un viņam piemēroti drošības līdzekļi - noteiktas nodarbošanās aizliegums, proti, aizliegums pildīt tiesas priekšsēdētāja amata pienākumus, aizliegums tuvoties noteiktām personām, kā arī pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē.

KNAB darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Strazdu.

Kriminālprocess kopumā sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas tiesnese Buivide, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Buividei ir piemērots drošības līdzeklis, un tas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu