Liepājā sākas mūzikas festivāls «Via Baltica»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Liepājā sākas mūzikas festivāls «Via Baltica», kas ilgs līdz 23.augustam un piedāvās septiņus koncertus, kā arī fotogrāfiju izstādi «Baltijas ceļš, kas iekustināja pasauli», stāstīja organizācijas «Via Cultura» valdes priekšsēdētāja un festivāla «Via Baltica» producente Dace Bluķe. 

Festivāla koncertos šoreiz piedalīsies 26 mūziķi no četrām valstīm, notiks arī mūzikas zinātnieka Arnolda Klotiņa lekcija par bagātīgo mūzikas dzīvi Liepājā okupācijas laikā no 1940.gada līdz 1945.gadam, kā arī būs īpaši bērniem veltīts pasākums.

Festivāls tiks atklāts šovakar plkst.18 «Promenade Hotel» zālē «Hika» ar koncertu, kurā spēlēs trio - klavesīniste Aina Kalnciema, flautiste Dita Krenberga un čelliste Inga Sunepa. Atklāšanas koncertā skanēs tikai Baltijas komponistu radīta mūzika. Kalnciema koncerta programmā izvēlējusies iekļaut skaņdarbus, kurus radījis Pēteris Vehi, Vītauts Barkausks, Rihards Dubra, Egils Straume, Juris Karlsons un Tālivaldis Ķeniņš.

Nākamajā festivālā koncertā «Sveiciens jubilejas», kas notiks 15.augustā Liepājas Latviešu biedrības namā, uzstāsies jauns trio «AKE trio», kurā spēlē vijolnieks Arvīds Zvagulis, čellists Kārlis Klotiņš un pianists Edgars Raginskis. Koncertprogrammā skanēs Pētera Plakida, Jozefa Haidna un Raginska darbi. Tāds nosaukums koncertam dots tādēļ, ka šogad Plakidim tiek svinēta 65 gadu jubileja, bet Haidnam - 280.

16.augustā festivālā viesosies Igaunijas mūziķi. Koncertā «Klasika igauņu gaumē» piedalīsies flautiste Oksana Siņkova, vijolniece Sigrida Kulmane un pianists Marko Martins, kuri piedāvās savu skatījumu uz klasikas šedevriem. Koncertā ziemeļu kaimiņu izpildījumā izskanēs Franča Šūberta, Sergeja Rahmaņinova, Džuzepes Verdi un Kamija Sensānsa skaņdarbi.

Savu debiju koncertā 17.augustā piedzīvos jauna mūziķu apvienība «Aureum Tempus Ensemble», kurā spēlē izcili mūziķi no Krievijas, Latvijas un Vācijas. Apvienībā spēlē alts Maksims Novikovs, vijolniece Eva Bindere, klarnetists Endijs Mailss un pianiste Anastasija Drančuka.

Mūziķi apvienojušies, lai kamermūzikā meklētu nezināmo un skaisto. Piedzīvojuši debiju festivālā «Via Baltica», mūziķi dosies uz Cēsīm, kur piedalīsies Cēsu mākslas festivālā, bet septembrī viņi uzstāsies Berlīnē, stāstīja Bluķe.

18.augustā plkst.19 koncertā «Kurzemes skaņas» mūziķu izpildījumā skanēs Kurzemē dzimušu komponistu un Kurzemē dzimušu un strādājošu komponistu mūzika, ko atskaņos Kurzemē dzimuši un dzīvojoši mūziķi. Šī koncerta mērķis ir popularizēt latviešu komponistu kamermūziku, un pūšaminstrumentu kvinteta spēles tradīcijas Latvijā. Koncertā piedalīsies pianiste Agnese Egliņa kopā ar «Kurland Quintet», kurā spēlē flautists Reinis Lapa, obojists Mārtiņš Zālīte, klarnetists Kārlis Catlaks, fagotists Artis Zēns un Ingus Novicāns, kurš spēlē mežragu. Koncertā pirmatskaņojumu piedzīvos komponistes Selgas Mences darbs kvintetam, kā arī tiks atskaņoti Ērika Ešenvalda, Pētera Vaska un citu komponistu skaņdarbi.

Savukārt pa dienu interesanta programma Liepājas Latviešu biedrības namā tiks piedāvāta bērniem, kur notiks mūzikas nodarbības bērniem un vecākiem kopā ar «Yamaha» mūzikas skolu. Nodarbības būs paredzētas trīs vecuma grupas - no četru mēnešu vecuma līdz vienam gadam, no viena gada vecuma līdz diviem gadiem un no divu gadu vecuma līdz četriem gadiem.

19.augustā festivāls rīkos koncertu tiem klausītājiem, kuriem vairāk tīk klasiskā mūzika. Šajā vakarā notiks koncerts «Sonāšu vakars», kurā duets - vijolniece Ilze Zariņa un pianiste Kristīne Grifina - izpildīs jau pārbaudītas vērtības, priecējot ar Volfganga Amadeja Mocarta, Ludviga van Bēthovena un Edvarda Grīga mūziku.

Festivāla izskaņā, 23.augustā, notiks Klotiņa diskusija «Nezināmā Liepāja», kā arī noslēguma koncerts, kurā vēsturiskā Baltijas ceļa gadadienu atcerēties aicinās klarnetists Ints Dālderis un «Sinfonietta Rīga» stīgu kvartets. Šajā koncertā skanēs triju Baltijas valstu komponistu, piemēram, Artūra Grīnupa un Arvo Perta skaņdarbi.

Savukārt līdz pat 2.septembrim Liepājas muzeja filiālē Liepājas okupāciju režīmos būs skatāma foto izstāde «Baltijas ceļš, kas iekustināja pasauli», kas vienlaikus ir gan vēsturiskā notikuma liecības, gan emocionālo pārdzīvojumu atspoguļojums. Katra fotogrāfija ir stāsts par atsevišķu cilvēku un veselu tautu likteņiem.

Izstādē būs aplūkojamas 40 fotogrāfijas. Līdz šim izstāde bijusi skatāma Latvijas vēstniecībās Londonā, Glāzgovā, Tokijā, Minskā un daudzviet citur pasaulē. Pateicoties «Via Cultura» sadarbībai ar Ārlietu ministriju un Liepājas muzeju, interesentiem tiks dota iespēja pirmo reizi šīs fotogrāfijas skatīt arī ārpus Rīgas. Fotogrāfiju izstādes kurators ir pazīstamais fotogrāfs Ilmārs Znotiņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu