Gruzijas vēstniece: Krievija kļuvusi vēl bīstamāka

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Krievija savām kaimiņvalstīm ir kļuvusi vēl bīstamāka nekā agrāk, ceturtdien atzina Gruzijas vēstniece Eiropas Savienībā (ES) Salome Samadašvili.

Šo brīdinājumu diplomāte paudusi dienu pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija apliecinājis, ka plāns par iebrukumu Gruzijā bijis izstrādāts vēl divus gadus pirms kara sākuma.

Šī plāna ietvaros Gruzijas separātiskajā Dienvidosetijas reģionā Krievijas «miera uzturētāji» apmācījuši vietējos kaujiniekus, atzina Putins.

Krievijas prezidenta jaunākās atklāsmes ir vēl viens apliecinājums tam, ka ES Gruzijas brīdinājumi ir jāuztver nopietni - Krievija joprojām ir drauds, sacīja Samadašvili.

«Pašreizējā Krievijas valdība pret ES viedokli izturas arvien nievājošāk un atklāti ir pārtraukusi izlikties, ka tā ciena starptautiskās tiesības. Tādiem kaimiņiem kā mums viņi kļūst arvien bīstamāki,» norādīja vēstniece.

Oktobrī, kad Gruzijā notiks parlamenta vēlēšanas, Krievija Ziemeļosetijā, Dienvidosetijā un Abhāzijā rīkos armijas manevrus «Kavkaz 2012», sacīja Samadašvili.

«Putina paziņojums pašreizējā kontekstā - tās [Krievijas] īstenotās okupācijas turpināšanās, armijas manevri, tās centieni destabilizēt mūsu valsti - ir vāji slēpts drauds, iedrošinājums tiem, kas īstenoja Gruzijas pilsoņu etnisko tīrīšanu,» skaidroja diplomāte.

2008.gada augustā, kad Gruzija ar militāra spēka palīdzību centās atgūt kontroli pār separātisko, Maskavas atbalstīto Dienvidosetijas reģionu, Gruzijas un Krievijas starpā izcēlās karš.

Pēc kara Krievija atzina separātisko Dienvidosetijas un Abhāzijas reģionu neatkarību, ko atbalstījušas vēl tikai dažas citas valstis.

Jau vēstīts, ka martā Gruzija noraidīja Krievijas piedāvājumu atjaunot diplomātiskās attiecības. Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paziņoja, ka ir gatavs dialogam ar Maskavu, taču uzsvēra, ka Krievijai vispirms ir jāatzīst, ka separātiskie Dienvidosetijas un Abhāzijas reģioni ir Gruzijas sastāvdaļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu