Par slepkavībām apsūdzēto veselības problēmu dēļ atbrīvo no kriminālatbildības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Augstākā tiesa (AT) piektdien krimināllietā, kurā par divām 2005. un 2006.gadā Daugavpils pusē izdarītām slepkavībām, vairākām zādzībām un citiem noziedzīgiem nodarījumiem apsūdzēti trīs vīrieši, vienu no apsūdzētajiem nolēma no kriminālatbildības atbrīvot, aģentūru LETA informēja AT pārstāvis Jēkabs Lācis.

Tiesa nolēma Feliksu Lukaševiču atbrīvot no kriminālatbildības, un viņam nozīmēta ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā.

Tāpat tiesa atcēla pirmās instances lēmumu attiecībā uz apsūdzēto Jāni Černogolovko, pārkvalificējot apsūdzību, taču iepriekšējās instances piemērotais sods - 17 gadu brīvības atņemšana ar policijas kontroli uz trim gadiem un mantas konfiskāciju - palicis nemainīgs.

Pārējā daļā iepriekšējās instances tiesas spriedums nav grozīts, sacīja Lācis.

Kā ziņots, saskaņā ar lietas materiāliem 2005.gada 20.martā Černogolovko, būdams alkohola reibumā, kopā ar kādu sievieti izsita logu un iekļuva svešā dzīvoklī Daugavpilī. Černogolovko zināja, ka šajā dzīvoklī ar citu vīrieti atrodas viņa sieva. Greizsirdības pārņemts, apsūdzētais piekāva svešo vīrieti, sitot viņam ar metāla nūju pa galvu un citām ķermeņa vietām.

Citā lietas epizodē, kas ir par slepkavību, Černogolovko darbojās kopā ar strādnieku Fedotovu un saimnieku Lukaševiču. Saskaņā ar lietas materiāliem 2005.gada 6.oktobra vakarā pie Lukaševiča mājās, Daugavpils rajonā, ieradās kāds paziņa, kuram it kā vajadzēja cauruli. Starp abiem vīriešiem uz savstarpēji naidīgu attiecību pamata izcēlās konflikts, kas pārauga kautiņā. Tajā iesaistījās arī pie Lukaševiča strādājošie Černogolovko un Fedotovs.

Visi trīs piekāva Lukaševiča paziņu, sasēja viņu un novietoja kūtī. Cietušajam tika atņemtas arī dažas mantas. Pēc tam vīrieši iecēla upuri automašīnas BMW bagāžas nodalījumā, aizveda viņu uz tuvējo mežu, nožņaudza un apraka, liecina apsūdzība.

Trešā lietas epizode ir par citu slepkavību, kuru, prokuratūras ieskatā, izdarījis viens pats Černogolovko. 2006.gada februāra beigās vai marta sākumā kādā dzīvoklī Daugavpilī viņš, būdams alkohola reibumā, sastrīdējās ar dzīvokļa saimnieku. Saskaņā ar lietas materiāliem strīds pārauga kautiņā un Černogolovko namatēvu piekāva līdz nāvei. Pēc tam apsūdzētais apzaga cietušā dzīvokli.

Par slepkavību pastiprinošos un slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, par personas dzīvokļa neaizskaramības pārkāpšanu, tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, nelikumīgu brīvības atņemšanu, zādzību, kā arī par dokumentu nolaupīšanu un iznīcināšanu šajā lietā apsūdzības uzrādītas kopumā trim personām - Jānim Černogolovko, Feliksam Lukaševičam un Aleksandram Fedotovam.

Izskatot krimināllietu pirmajā tiesu instancē, Latgales apgabaltiesa 2007.gada 25.septembrī visus trīs apsūdzētos atzina par vainīgiem visos viņiem inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos. Černogolovko tika sodīts ar brīvības atņemšanu uz 17 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz trim gadiem, bet Lukaševičam un Fedotovam pirmās instances tiesa piesprieda katram 11 gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem un mantas konfiskāciju.

Tāpat Latgales apgabaltiesa no visiem trim apsūdzētajiem solidāri par labu nožņaugtā un apraktā vīrieša tuviniecei nolēma piedzīt morālā kaitējuma kompensāciju 5000 latu apmērā, bet no Černogolovko par labu viņa sievas draugam, kuru apsūdzētais bija smagi piekāvis, - mantisko zaudējumu kompensāciju 710 latu apmērā.

Tomēr visi trīs apsūdzētie Latgales apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja apelācijas kārtībā, tāpēc lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas 2011.gada 20.janvārī no kriminālprocesa atsevišķā lietā izdalīja materiālus par Lukaševiču. Dienu vēlāk apelācijas instances tiesa pamata kriminālprocesā pasludināja nolēmumu, faktiski negrozot apsūdzētajiem vīriešiem piespriestos cietumsodus.

AT Krimināllietu tiesu palāta Latgales apgabaltiesas spriedumu atcēla daļā un šajā daļā taisīja jaunu spriedumu, taču tādējādi tika grozīta tikai noziedzīgo nodarījumu kvalifikācija vienam no apsūdzētajiem, bet galīgais sods palika nemainīgs, aģentūrai LETA skaidroja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Apelācijas instances tiesas spriedums vēlāk tika pārsūdzēts - kasācijas sūdzības par to iesniedza Černogolovko un viņa aizstāve, kā arī Fedotovs, tāpēc lieta nonāca AT Senātā.

Jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā šo lietu pērn 20.oktobrī nodeva AT Senāts. AT Senāta Krimināllietu departaments pilnībā atcēla Krimināllietu tiesu palātas 2011.gada 21.janvāra spriedumu un palātas 2011.gada 20.janvāra lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu.

Izskatot krimināllietu kasācijas kārtībā rakstveida procesā, Senāts 2011.gada 20.oktobrī konstatēja, ka Krimināllietu tiesu palāta, kā tas redzams no tiesas sēdes protokola, devās apspriežu istabā izlemt jautājumu par Lukaševiča pārstāvības nodrošināšanu, bet pieņēma lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu. Kasācijas instances tiesa atzina, ka konkrētā lietā kriminālprocesa sadalīšana nav veikta atbilstoši Kriminālprocesa likuma prasībām un tā var kaitēt kriminālprocesa mērķa sasniegšanai.

Senāts atzina, ka Krimināllietu tiesu palātai nebija šķēršļu, lai apelācijas kārtībā izskatītu lietu attiecībā par Černogolovko un Fedotovam celtajām apsūdzībām un turpinātu procesu par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanu Lukaševičam vienā kriminālprocesā. Kasācijas instances tiesa konstatēja, ka 2011.gada 20.janvāra lēmuma motivācija ir nekonkrēta, bet tajā ietvertās atsauces uz konkrētiem Kriminālprocesa likuma pantiem nav pamatotas.

Senāts arī atzina, ka palāta nav izskatījusi apsūdzēto Fedotova un Černogolovko apelācijas sūdzības pilnā apjomā un rezultātā ir taisījusi pretrunīgu spriedumu.

Šā gada 19.martā AT Krimināllietu tiesu palāta lietu jau bija paredzējusi sākt izskatīt no jauna, taču viena cietusī persona norādīja, ka tai nepieciešams advokāts, tādēļ iztiesāšanu nācās atlikt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu