Spānijā reģistrē Eiropas karstuma rekordu; ASV ekstrēmākie laikapstākļi vēsturē

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV klimata galējību indekss (climate extremes index, CEI) šogad sasniedzis augstāko vērtību kopš 1910.gada, kad tika sākta šādu datu uzskaite, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes informācija.

CEI atspoguļo, cik lielu kontinentālo štatu teritoriju skāruši ekstrēmi laikapstākļi, un šā gada pirmajā pusē tā vērtība sasniedza 46 procentus, kas ir divreiz vairāk par vidējo rādītāju. Pie ekstrēmiem laikapstākļiem pieskaita gaisa temperatūru, nokrišņu daudzumu un sausumu, kas novērojumu datu rindā ierindojas pirmajos vai pēdējos desmit procentos.

Šogad 83 procentus no kontinentālajiem štatiem skārusi ekstrēmi augsta gaisa temperatūra, krituši neskaitāmi karstuma rekordi. Jūlijs kļuva par visu laiku karstāko mēnesi ASV vēsturē, pārspējot 1936.gada jūliju. Arī pēdējo sešu un 12 mēnešu periods ir karstākais ASV vēsturē, krietni apsteidzot citus gadus.

ASV šogad piedzīvojušas ne tikai visu laiku karstāko jūliju, bet arī siltāko martu, otro siltāko maiju un trešo siltāko aprīli meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Jau vēstīts, ka ASV skāris lielākais sausums kopš 1956.gada. Augusta sākumā mērens vai lielāks sausums bija aptvēris 57 procentus no ASV teritorijas, turklāt pēdējā mēneša laikā dubultojusies platība, kuru apņēmis ārkārtējs sausums, - tā palielinājusies no 10 procentiem jūlijā līdz 22 procentiem augustā.

Ilgstošā sausuma un karstuma dēļ šogad ASV ir gaidāma mazākā kukurūzas raža pēdējo sešu gadu laikā, piektdien informēja ASV Lauksaimniecības ministrija. Pēc tās prognozēm, sojas pupiņu un kukurūzas ražas apmērs 2012.gadā būs attiecīgi par 12 un 13 procentiem mazāks kā pērn.

Sausums nopostījis lielu daļu sējumu, un kukurūzas ražīgums ir krities līdz zemākajam līmenim kopš 1995.gada, sojas pupiņu ražīgums - līdz zemākajam līmenim kopš 2003.gada. Gaidāmās sliktās ražas dēļ ir cēlušās pārtikas cenas visā pasaulē.

Savukārt piektdien Spānijas dienvidos gaisa temperatūra paaugstinājās līdz pat +46,1 grādam, un tā ir augstākā gaisa temperatūra, kas šogad reģistrēta Eiropā.

Saskaņā ar Spānijas meteoroloģijas dienesta apkopoto informāciju karstuma rekords fiksēts Kordovas provinces Montoro pilsētā, Andalūzijas autonomā apgabala ziemeļos. Savukārt Kordovas lidostā termometra stabiņš pakāpās līdz +45,2 grādiem. Spānijas galvaspilsētā Madridē augstākā gaisa temperatūra bija +42,1 grāds, kas tikai par vienu grāda desmitdaļu atpalika no galvaspilsētas absolūtā karstuma rekorda.

Spānijas oficiālais karstuma rekords ir 1994.gada 4.jūlijā Mursijā reģistrētie +47,2 grādi, lai gan daudzkārt ir ziņots par augstāku gaisa temperatūru, tostarp 1876.gadā Seviljā bijis +51 grāds, kas ilgstoši tika uzskatīs par visas Eiropas karstuma rekordu. Senie temperatūras mērījumi to neprecizitātes dēļ mūsdienās netiek atzīti.

Oficiālais visas Eiropas karstuma rekords saskaņā ar Pasaules meteoroloģijas organizācijas datiem ir +48 grādi 1977.gada 10.jūlijā Grieķijas galvaspilsētā Atēnās.

Kā ziņots iepriekš, augstākā reģistrētā gaisa temperatūra pasaulē šajā gadā ir +53,6 grādi - tik karsta bija jūlija pēdējā diena Kuveitā. Tas vienlaicīgi bija Kuveitas absolūtais karstuma rekords.

Pasaules karstuma rekords ir +58 grādi, kas reģistrēti 1922.gada 13.septembrī Lībijas ziemeļu pilsētā Azizijā, netālu no valsts galvaspilsētas Tripoles.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu