Jūlijā reģistrētas 54 jaunas saslimšanas ar tuberkulozi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jūlijā reģistrētas 54 jaunas saslimšanas ar tuberkulozi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šā gada septiņos mēnešos kopā saslimuši jau 487 cilvēki. Tas ir par 22 gadījumiem vairāk nekā pērn šajā pašā laika posmā, kad tika reģistrēti 465 saslimšanas gadījumi.

Jūlijā saslimšana bijusi viszemākā. Ja jūlijā reģistrēti 54 saslimušie, tad jūnijā tie bija 60, maijā - 82, aprīlī - 78, martā - 75, februāri - 76, bet janvāri - 62.

Statistika liecina, ka saslimstība ar tuberkulozi ir izplatīta arī bērnu un pusaudžu vidū. Bērnu vidū tā saglabājas iepriekšējā gada līmenī - pērn līdz jūlijam (ieskaitot) ar tuberkulozi bija saslimuši 32 bērni, bet šogad 29 bērni. Savukārt pusaudžu vidū šogad saslimstības ir pieaugusi - 2011.gada pirmajos septiņos mēnešos saslimuši bija trīs pusaudži, bet šogad jau astoņi.

LETA jau ziņoja, ka ievērojams ar tuberkulozi saslimušo skaita pieaugums tika novērots gada pirmajos četros mēnešos, kad kopā saslimis bija 291 cilvēks, bet pērn šādā pašā periodā šī infekcija tika konstatēta 230 cilvēkiem.

Komentējot šo statistiku Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule kā satraucošu vērtēja faktu, ka pēdējā laikā cilvēkiem tuberkuloze tiek atklāta jau smagā formā. Pārsvarā gadījumu ir novēlota šīs infekcijas diagnostika. Sarunājoties ar pacientiem, mediķi uzzina, ka cilvēki nav laikus vērsušies pie ārsta, domājot, ka ieilgušais klepus, nogurums, nedaudz paaugstinātā temperatūra nav saistāma ar iespējamu saslimšanu. Būtiski, ka ārsta apmeklējums tiek atliks dažādu sociālu problēmu, tostarp arī finansiālu apsvērumu, dēļ. Daudzi saslimušie nav arī zinājuši, ka tuberkulozes pacientiem un pacientiem, kuriem veic izmeklējumus tuberkulozes noteikšanai, ārstēšanās un atrašanās stacionārā ir bez maksas.

Mediķi atgādina, ka tuberkulozes pazīmes slimības sākumā ir gandrīz nemanāmas, bet, slimībai attīstoties, tās kļūst arvien izteiktākas. Visbiežāk novērojamas tādas pazīmes kā klepus, kas ilgst trīs nedēļas un ilgāk, nespēks, nogurums, svīšana naktīs, svara zudums, nedaudz paaugstināta temperatūra, sāpes krūtīs.

Tuberkulozi var sekmīgi ārstēt, un tās izplatīšanos sabiedrībā var apturēt. Latvijā izmeklēšana uz tuberkulozi un tuberkulozes ārstēšana ir bez maksas. Arī medikamenti ir valsts apmaksāti. Nav jāmaksā arī pacienta iemaksa par vizīti pie ārsta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu