Plāno akceptēt lēmumu par trīs vēsturisko noliktavu Miesnieku ielā pārbūvēšanu par dzīvojamām ēkām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Rīgas domes sēdē plānots pieņemt gala lēmumu par trīs vēsturisko noliktavu ēku Vecrīgā, Miesnieku ielā 13, 15 un 17, pārbūvēšanu par dzīvojamām ēkām ar sabiedrisko funkciju ēku pirmajos stāvos, liecina domes 14.augusta sēdes darba kārtība.

Ēkas Miesnieku ielā būvētas 13.gadsimtā un vienmēr izmantotas kā noliktavas, izņemot centrālo ēku Miesnieku ielā 15, kura sākotnēji būvēta kā dzīvojamā ēka, bet vēlāk pārveidota par noliktavu.

«1975.gadā šīs ēkas izdega, un no tām saglabājušās tikai ārsienas. 1990.gadā poļu restauratori veica ēku pārbūvi, tajā laikā tika atklāti daudzi vēsturiski 13.gadsimta, 14.gadsimta un 15.gadsimta mūru un sienu fragmenti. Visvairāk to saglabājies pagrabstāvā un pirmajā stāvā, augstākos stāvos ir jaunāki vēstures uzslāņojumi,» iepriekš skaidroja SIA «Projektēšanas birojs «Arhis»» pārstāvis Raimonds Saulītis.

Paredzēts, ka ēkas vārētu pārbūvēt, saglabājot vēsturiskās fasādes un ārsienas, izveidojot ēkās 12 dzīvokļus - pirmajā stāvā iecerētas telpas ar sabiedrisko funkciju, piemēram, veikali un restorāns, kurā būtu publiski apskatāmi 13.gadsimta un 14.gadsimta mūru fragmenti. Centrālā ēka Miesnieku ielā 15 ir īsāka, līdz ar to ēku aizmugures daļā veidojas iekšpagalms, kurš patlaban ir publiski nepieejams un aizbērts ar būvgružiem. Iecerēts šo pagalmu izveidot publiski pieejamu, tādēļ ēkas Miesnieku ielā 15 pirmajā stāvā varētu būt publiski pieejams foajē, caur kuru varētu nokļūt iekšpagalmā, bet ēkas iemītnieki caur to nokļūtu uz kāpnēm līdz saviem dzīvokļiem, skaidroja projekta autori.

Tāpat iecerēts labiekārtot un padarīt publiski pieejamu ārtelpu starp ēku aizmugures fasādēm un Anglikāņu baznīcu, izvietojot tur apstādījumus un bērnu rotaļu laukumu. Savukārt ēkas Miesnieku ielā 17 aizmugurējā fasāde, kas vērsta pret Anglikāņu baznīcu, ir uzbūvēta 1990.gadā, un tās vēsturiskais nozīmīgums ir zudis, tāpēc to iecerēts veidot no stikla.

Būvniecības ieceres publiskā apspriešana notika no 9.maija līdz 9.jūnijam, bet tās laikā aptaujas anketas neesot saņemtas.

SIA «Latio» veiktais ietekmes uz vidi novērtējums liecina, ka ēku plānotā izmantošanas maiņa uz dzīvojamo apbūvi ir piemērota konkrētai vietai un ilgtermiņā pozitīvi ietekmēs apkārtējās vides stāvokli, iedzīvotāju sadzīves apstākļus un blakus esošo īpašumu vērtību, jo paredz degradēta apbūves fragmenta Vecrīgā un tam piegulošo teritoriju sakārtošanu.

Ja Rīgas dome otrdien, 14.augustā, būvniecības ieceri akceptēs, būvnieki varēs sākt ēku rekonstrukcijas projektēšanu un labākajā gadījumā šā gada beigās varētu sākt domāt par būvniecības sākšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu