Ministrs nevēlas Strazda gadījumu attiecināt uz visu tiesu sistēmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) pagaidām atturas vērtēt, vai aizdomās par fiktīvu nodarbināšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētā Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda gadījums varētu būt vispārināms uz visu tiesu sistēmu.

Šorīt intervijā Latvijas Radio Bordāns diezgan atturīgi izteicās par to, vai šis gadījums izgaismo kādas problēmas Latvijas tiesu sistēmā, skaidrojot, ka kaut kādus secinājumus varēšot izdarīt tikai pēc visu paskaidrojumu saņemšanas. Ministrs gan atzina, ka tiesu sistēma Latvijā esot vāja, un tā, tāpat kā demokrātija, visu laiku esot jāstiprina.

Tieslietu ministrs atzina, ka KNAB rīkojies pamatoti, aizturot Strazdu, jo sankcijas devusi gan Ģenerālprokuratūra, gan Augstākā tiesa. «Šis nav gadījums, kad pieprasām paskaidrojumu vienkārši uz baumu līmeņa,» pauda Bordāns.

Ministrs arī norādīja, ka, viņaprāt, tiesnešu atalgojums esot atbilstošā līmenī un konkurētspējīgs, bet tiesu darbiniekiem, kuriem jābūt kvalificētiem un jāveic nozīmīgs darbs, tas ir krietni zemāks. Tomēr par to, vai šis Strazda gadījums saistīts ar atalgojuma līmeni tiesās, varēšot spriest tikai pēc izmeklēšanas.

Bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) šorīt intervijā «Latvijas Neatkarīgajai televīzijai» norādīja, ka nepieciešams noskaidrot, vai cik šis nodarījums ir nozīmīgs un vai pastāv problēmas pašreizējā normatīvajā regulējumā.

Iespējams, ka fiktīvā nodarbināšanā vainotais Strazds tādējādi mēģinājis noturēt slikti atalgotos darbiniekus, laikrakstam «Diena» pieļāvusi Latvijas Tiesnešu biedrības valdes priekšsēdētāja Iveta Andžāne.

Kā vēsta laikraksts, Andžāne atsakoties ticēt, ka Strazds tiešām būtu piesavinājies fiktīvi nodarbinātajiem tiesas darbiniekiem paredzēto algu. Viņa izvirza teoriju, ka tas varētu būt bijis kā papildu algu fonds slikti atalgotajiem tiesas darbiniekiem.

Kā ziņots, KNAB darbinieki 7.augustā aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā saistībā ar fiktīvu tiesu darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitīto finanšu līdzekļu izmantošanu aizturēja Strazdu.

Kriminālprocess kopumā sākts pret diviem tiesnešiem. Pirmstiesas izmeklēšanā noskaidrots, ka tiesā daudzu gadu garumā fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Kā ziņots, Strazdam līdz 21.augustam Tieslietu ministrijai (TM) ir jāiesniedz rakstiski paskaidrojumi par savu rīcību saistībā ar kriminālprocesu par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un izskatīšanas varēs sasaukt Tiesas disciplinārkolēģiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu