Turpina paaugstināties naftas produktu cenas pasaules biržās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Naftas produktu cenas patlaban ir sasniegušas ievērojami augstāku līmeni, pat salīdzinot ar situāciju pagājušajā nedēļā, biznesa portālam «Nozare.lv» norāda SIA «Statoil Fuel & Retail» Latvija degvielas kategorijas vadītājs Kaspars Skrābāns.

Benzīns ir kļuvis dārgāks vēl par 50 ASV dolāriem (27,95 lati) un patlaban maksā vairāk nekā 1080 ASV dolārus (603 latus) par tonnu, dīzeļdegviela ir kļuvusi par 20 ASV dolāriem (11 latiem) dārgāka, un patlaban tās cena ir gandrīz 1000 ASV dolāri (559 lati) par tonnu.

Skrābāns skaidro, ka naftas un naftas produktu cenas pasaulē joprojām turpina kāpumu, kas iesākās jau jūlija sākumā. Pēc straujā cenu pieauguma šā gada pirmajos četros mēnešos sekoja cenu kritums, kas turpinājās līdz jūnija beigām. Tad tonna benzīna Eiropas biržā maksāja ap 920 ASV dolāriem (514 latiem), dīzeļdegvielas cena bija ap 850 dolāriem (475 latiem) par tonnu.

Vienlaikus ar naftas produktu cenu kāpumu turpina palielināties arī ASV dolāra kurss pret eiro un latu. Ja jūnija beigās viens dolārs maksāja aptuveni 56 santīmus, tad patlaban kurss ir 57,2 santīmi. Jūlija otrajā pusē tas bija paaugstinājies līdz pat 58,2 santīmiem.

Skrābāns skaidro, ka svarīgākie notikumi aizvadītajās nedēļās, kas ir ietekmējuši globālās, tostarp arī Eiropas biržu, cenas naftas produktiem benzīnam un dīzeļdegvielai, ir augošais saspīlējums Persijas līcī pēc Izraēlas paziņojuma par centieniem nepieļaut Irānas kodolprogrammas tālāko attīstīšanu, pozitīvie ASV makroekonomiskie rādītāji un cerības par finanšu problēmu risināšanu eirozonā.

Tāpat cenas ietekmē viesuļvētru sezona Atlantijas okeānā un naftas pārstādes rūpnīcas slēgšana ASV, Kalifornijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu