Smagi cietusi sieviete no Latvijas saņem miljona sterliņu mārciņu kompensāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Autoavārijā Lielbritānijā smagas traumas guvusi sieviete no Latvijas panākusi ārpustiesas izlīgumu ar darba devēju, kompensācijā saņemot vienu miljonu sterliņu mārciņu (893 000 latu), vēsta laikraksts «The Sacramento Bee».

Sieviete Lielbritānijā strādāja par ziedu novācēju. Mikroautobuss, kurā viņa un citi austrumeiropiešu viesstrādnieki tika vesti uz darba vietu un atpakaļ, iekļuva smagā avārijā, kurā viesstrādniece no Latvijas zaudēja kāju.

Negadījuma brīdī mikroautobusā atradās arī divi viņas dēli, no kuriem viens avārijā guva smagu galvas traumu.

Kā pavēstīja sievieti pārstāvošā advokātu biroja «Fentons Injury Solicitors LLP» advokāts Metjū Kleitons, austrumeiropiešu viesstrādnieki nodarbināti nožēlojamos apstākļos.

«Viņu darba devējs ģimenei sacīja, ka viņi nedēļā pelnīs aptuveni 100 mārciņas. Bet pēc ierašanās Lielbritānijā viņi atklāja, ka viņiem, tāpat kā aptuveni 30 strādniekiem no dažādām Austrumeiropas valstīm, tika maksātas tikai 50 sterliņu mārciņas nedēļā, no kā viņiem bija jāmaksā arī īre par mājokli,» skaidroja Kleitons.

Negadījums notika dažas dienas pēc tam, kad Latvijas viesstrādniece ar dēliem bija ieradusies strādāt Lielbritānijā.

«Kad viņi bija pabeiguši strādāt, [viesstrādnieku] grupai no viņu vidus bija jāizvēlas viens šoferis, kam bija jāvada mikroautobuss un jāseko priekšnieka automašīnai, kas veda viņus atpakaļ uz viņu barakām. Neviens no viņiem iepriekš nekad nebija vadījis Lielbritānijā pat vieglo automašīnu, kur nu vēl mikroautobusu. Šofera pienākumiem pieteicās kāds lietuvietis, jo viņš bija vienīgais cilvēks, kurš savā valstī bija ieguvis autovadītāja apliecību,» sacīja Kleitons.

«Priekšnieks brauca daudz ātrākā automašīnā, tāpēc mikroautobusa vadītājam bija grūtības viņu panākt, īpaši Anglijas piekrastes vējaino ceļu dēļ. Nevienam no pasažieriem nebija likts piesprādzēties, jo viņu valstīs šāda veida automašīnas nav aprīkotas ar drošības jostām,» sacīja advokāts.

«Notika nenovēršamais, un, mēģinot panākt priekšnieka automašīnu, šoferis zaudēja kontroli un mikroautobuss nobrauca no ceļa, iekrita aizā un ietriecās vairākos kokos,» skaidroja advokāts.

Latvijas valstspiederīgās kāja bija tik smagi sadragāta, ka mediķiem, lai glābtu sievietes dzīvību, avārijas vietā nācās veikt kājas amputāciju virs ceļa locītavas.

Sievietei avārijā bija guvusi arī nopietnu ievainojumu otrā kājā, kā arī galvas traumu.

Viens no viņas dēliem guva smagu galvaskausa lūzumu, bet jaunākais dēls laimīgā kārtā necieta. Otrs dēls arī atzīts par cietušo smagās psiholoģiskās traumas dēļ, ko viņam nācās piedzīvot, atrodoties līdzās smagi cietušajam brālim bez dzīvības pazīmēm, kamēr mediķi sadragātajā mikroautobusā glāba dzīvību viņa mātei.

«Mātes kompensācijas prasības apmēru bija ļoti grūti izvērtēt, jo dzīves izmaksas Latvijā ir ievērojami zemākas nekā Lielbritānijā,» atzina advokāts.

Advokātu birojs panācis, lai cietušajai ģimenei, kas jau bija pārcēlusies uz dzīvi atpakaļ Latvijā, pirms galīgā izlīguma iepriekš tiktu izmaksāti kopumā 230 000 sterliņu mārciņu, kas ļāva viņiem saņemt medicīnisko palīdzību, rehabilitāciju un protēzes Lielbritānijā.

Kleitons ģimeni divas reizes apmeklējis Latvijā un pauda šoku par viņu dzīves apstākļiem.

«Mātei, kurai ir tikai viena kāja, līdz dzīvoklim nācās pārvarēt vairākus apdrupušu kāpņu posmus, kur ziemā nav apgaismojuma. Visā daudzdzīvokļu mājā nebija tualetes, kas bija tikai pagalmā,» sacīja Kleitons.

«Otrajā apmeklējumā es ierados ar medicīnas ekspertu, konsultantu, aprūpes un mājokļu ekspertu komandu. Mēs noorganizējām un palīdzējām mātei iegādāties zemes gabalu jaunai mājai Kuldīgā, kur viņa uzaugusi. Mēs sadarbojāmies ar vietējiem arhitektiem un celtniekiem, kā arī ar Latvijas juristiem, kas palīdzēja ar sarežģīto zemes iegādes sistēmu Latvijā. Mēs arī sagādājām aprūpes komandu un medmāsu Latvijā,» stāstīja advokāts.

Advokātu birojs «Fentons Injury Solicitors LLP» panācis vienošanos ar britu darba devēja apdrošinātājiem par ārpus tiesas mierizlīgumu, kas paredz cietušajai sievietei izmaksāt vienu miljonu sterliņu mārciņu kompensāciju.

Kaut arī jaunākais dēls avārijā necieta, viņam piešķirta 20 000 mārciņu kompensācija par psiholoģisko traumu, bet vecākajam dēlam, kurš guva smagu galvaskausa lūzumu un zaudēja redzi labajā acī, piešķirta 360 000 sterliņu mārciņu kompensācija.

«Es esmu ļoti priecīgs, ka mēs spējām palīdzēt šai nabaga ģimenei, kas sava apmeklējuma laikā Lielbritānijā tik smagi cieta. Viņiem tas bija šausmīgs notikums. Panāktais mierizlīgums ļaus viņiem nodrošināt pienācīgu medicīnisko palīdzību un rehabilitāciju, lai viņi varētu dzīvot tālāk,» norādīja advokāts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu