«Templiešu ordenis» pieprasa atbrīvot Breivīku; draud iznīcināt sabiedrības augšslāni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Norvēģijas politiķi un laikrakstu redaktori pirmdien vakarā saņēmuši «Templiešu ordeņa priekšsēdētāja vietnieka» parakstītu vēstuli, kurā pausti draudi, kā arī prasības atbrīvot un attaisnot terorismā apsūdzēto Andersu Bēringu-Breivīku, vēsta norvēģu mediji.

«Mēs pieprasām atbrīvot mūsu komandantu un viņa darbību atzīt par nepieciešamības principu šajā karā,» teikts «templieša» vēstulē.

Autors arī apliecina, ka vēstule ir «brīdinājums», un izvirza prasības, kas ir ļoti līdzīgas tām, ko uzreiz pēc aizturēšanas, kā arī tiesā izvirzīja Bērings-Breivīks.

Ja tās netiks izpildītas, autors draud iznīcināt sabiedrības augšslāni.

Iepriekš Bērings-Breivīks tika teicis, kas pieder slepenai «bruņinieku templiešu» organizācijai un vairākām šūniņām, kas cīnās pret multikulturālismu, tomēr psihiatri šos apgalvojumus saistīja ar tiesājamā nepieskaitāmības izpausmēm, bet tiesā prokuratūra noliedza, ka viņš būtu bijis šādas organizācijas biedrs.

Norvēģijas izlūkdienesta amatpersona apliecināja, ka par vēstuļu saņemšanas faktu ir sākta izmeklēšana, jo tajās ir draudi un aicinājumi uz terorismu.

Iztaujātie politiķu un žurnālisti atzinuši, ka vēstuli uztvēruši nopietni un ka tajā izteiktie draudi viņus satraukuši.

2011.gada 22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā, nogalinot astoņus cilvēkus, bet tad devās uz Ūteijas salu, kur Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnē nošāva 69 cilvēkus - pārsvarā pusaudžus, no kuriem jaunākā nule kā bija nosvinējusi14.dzimšanas dienu.

Norvēģijas policija saņēmusi asu kritiku par nepietiekami operatīvo reakciju uz traģiskajiem uzbrukumiem, jo kopš sprādziena Oslo līdz Bēringa-Breivīka aizturēšanas brīdim Ūteijā pagāja vairāk nekā trīs stundas, lai gan uzbrucēja vārds Norvēģijas drošības dienestiem jau bija zināms.

Slaktiņš Ūteijā ilga aptuveni stundu un 15 minūtes. Likumsargiem bija grūtības atrast transportu, lai nokļūtu nelielajā salā.

Desmit nedēļas ilgusī Bēringa-Breivīka tiesas prāva noslēdzās pagājušajā jūnijā, bet spriedums šajā lietā vēl nav pasludināts.

Kaut arī nav šaubu, ka slaktiņu sarīkojis Bērings-Breivīks, pieciem Oslo tiesas tiesnešiem ir jāizlemj, vai uzskatīt viņu par pieskaitāmu un piespriest cietumsodu, kā to pieprasa aizstāvības puse, vai piekrist prokuratūras nostājai un nosūtīt viņu uz slēgta tipa psihiatrisko slimnīcu.

Sprieduma pasludināšana gaidāma 24.augustā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu